Internationellt sett så har Svenska fotbollsförbund gått längre med politisk sponsring. Här är ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: TT.

Partiers stöd till fotbollsföreningar ses över

"Viktigt att föreningarna vet vad som gäller"
1:57 min

Efter att fotbollsföreningen Kristianstad FF tagit in Sverigedemokraterna som sponsor inför en cupmatch förra helgen så kan reglerna för sponsring nu ses över säger Svenska fotbollförbundets ordförande.

I somras var SD tillsammans med tre andra partier med och sponsrade kampanjen ”Ge rasismen rött kort”. Det här fallet kommer nu tas upp på representantskapet i slutet av månaden säger Karl-Erik Nilsson som är förbundsordförande i Svenska fotbollsförbundet.

– Det är viktigt att lyfta upp frågan eftersom att det är ett valår som står runt dörren så att föreningarna är väl medvetna om det regelverk som finns. Dessutom har den här frågan gett oss skäl att adressera den till representantskapet och höra om man tycker det regelverk vi har är okey eller om det ska justeras, säger Karl-Erik Nilsson, förbundsordförande på Svenska fotbollsförbundet.

Regelverket som Svenska fotbollförbundet har är enkelt; man får inte göra politisk propaganda, men man får som förening ha ett parti sponsrar genom att visa upp sin logga eller namn.

Frågan har aktualiserats efter att partiet Sverigedemokraterna gick in som sponsor i en cupmatch mellan Kristianstad FF och Elfsborg förra helgen och i somras var SD ett av fyra partier som var med att sponsrade Kristianstad FF i kampanjen "Ge rasismen rött kort".

Ronnie Larsson som är klubbens ordförande säger att pengarna är viktiga för föreningen.

– I media och massa andra sammahang utmålas Sverigedemokraterna som främlingsfientliga så det är klart att vi kände väl då kanske mindre tro att de skulle vara med att stötta det men man ställde upp till 100 procent och menade på att det var angeläget att motarbeta detta.

Internationellt sett så har Svenska fotbollförbund gått längre med politisk sponsring. Varken fotbollsorganisationerna FIFA eller Uefa tillåter politisk exponering. På Svenska fotbollförbundet kommer man nu diskutera frågan nu i slutet av November förbundsordföranden enligt Karl-Erik Nilsson.

--  För oss är det viktigt att ha ett klart och tydligt regelverk. Känsligheten i de här frågorna tror jag är relaterat till var du har din politiska hemvist och det är väl ingen hemlighet att det har funnits en del laddningar runt Sverigedemokraterna och det är det som väl kommer i dager i sån här fråga

Läs mer om bestämmelserna här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".