Papperslösa får inte läkarvård trots ny lag

2:44 min

En ny lag som kom i somras ger papperslösa rätt till vård. Men informationen om rättigheten har inte nått fram och de papperslösa tvingas visa "papper på att de är papperslösa" då de uppsöker vårdinstanser menar Läkare i världen som granskat hur lagen följs.

Elaine är en av de papperlösa fått problem när hon sökt vård, hon var gravid och fick veta att hon skulle betala mellan 50 000 och 100 000 för att få föda sitt barn på ett vanligt BB.

– Eftersom jag inte har "papper" skulle jag betala mellan 50- och 100 000, berättar Elaine.

Den högre kostnaden vid komplikationer, vilket hon fick. Det började med högt blodtryck, som fortsatte att stiga och som fick som konsekvens havandeskapsförgiftning och tillslut blev det akut kejsarsnitt. Elaines pojke föddes tre veckor för tidigt.

Det var tack vare att Läkare i världen ingrep som Elaine slapp betala för sin förlossning. Läkare i världen menar att det papperslösa måste "visa papper" på att de är papperslösa. Ungefär så var det när Elaine gick till mördravårdscentralen tillsammans med sin väninna Eva, som också vill vara anonym.

– Vi var på en specialistmödravård hon frågade efter ett personnummer jag sa att hon tyvärr är papperslös då började hon titta konstigt på mig och sedan så säger hon "jaha men hur ska jag kunna veta att hon är papperslös", säger hon.  Jag ville inte utsätta min väninna för något mer obehag så jag bara gick därifrån men jag tyckte det var - jag blev väldigt upprörd, berättar Eva.

På läkare i Världen har man följt upp ett femtiotal papperslösa i samband med att de sökt vård, var fjärde nekades. Röda korset har också undersökt situationen sedan den nya lagen kom och tycker att det finns allvarliga brister då det gäller kunskap om de papperslösas faktiska rättigheter. Johannes Mosskin är generalsekreterare för Läkare i Världen

– Eftersom resultatet är så alarmerande när det gäller att papperslösa nekas vård så är det uppenbart att man inte gjort tillräckligt, säger Johannes Mosskin.

När Elaine sökte vård blev hon ifrågasatt varför hon varit i Sverige så länge, var hon har bott, om han blivit gravid bara för att få stanna i landet.

Elaine träffade sin svenska man 2010 och bor med honom på en mindre ort. Hon har levt gömd alla de fyra åren i Sverige och berättar att hon fortfarande är mycket rädd - rädd för att "de" ska komma och ta henne och föra ut henne ur landet. Så det är okey att vara mest inomhus.

Hans Karlsson chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting är kritisk till hanteringen av papperslösa:

– Det finns ingen rimlighet i att man ska behöva ställas inför den diskussionen om ersättning för den här typen av vård som inte kan anstå, säger Hans Karlsson.