1 av 4
Många har förlorat sina hem och sina tillhörigheter. Foto: David Guttenfelder/TT
2 av 4
Fotograf: Nils Horner
3 av 4
Folkmassan är desperat att fly från helvetiska Tacloban, där döda kroppar fortfarande ligger på fälten. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio

Norska Röda Korset: Enormt behov i Filippinerna

2:17 min

Behovet av hjälp till Filippinerna är enormt efter tyfonen, de mest basala saker behövs som mat, rent vatten och presenningar till skydd. Men också av mer avancerad hjälp som sjukvård – många människor är svårt skadade efter förödelsen som de hårda vindarna skapade.

Tak och väggar, lösa föremål, kokospalmer – tyfonen drog med sig allt och bland dem som överlevde är många nu skadade; alltifrån öppna köttsår till benbrott efter att ha träffats av omkringflygande föremål.

Norska Röda Korset sänder de närmaste dagarna iväg två hela kliniker där man kan genomföra allt från operationer till barnafödslar.

Även sjukvårdspersonal från Sverige kommer att flyga ner med de norska klinikerna, och sjuksköterskan Kerstin Jacobsen på Röda Korset i Sverige säger att många av de mindre kliniker som fanns landsbygden har förstörts i tyfonen, och att den personal som skulle kunnat hjälpa till nu fattas.

Bland de största svårigheterna är att nå ut just nu med mobila kliniker, bilar helt enkelt, fullastade med personal, utrustning och mediciner för att kunna ge hjälp på plats ute i byarna. För det krävs att vägarna är framkomliga, och fortfarande finns det byar som är avskurna efter förödelsen tyfonen skapat.

Det myckna regnandet gör också att de som är friska, men hemlösa nu är mycket sårbara för svåra tropiska sjukdomar som malaria och denguefeber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista