Nu delas dna-profiler med Nederländerna

2:27 min

Dna-profiler från svenska polisutredningar har nu körts automatiskt mot databaser hos polisen i Nederländerna. Den första massökningen gjordes under natten mot onsdagen och gav Sverige 91 träffar.

– Vi har skrivit svensk polishistoria, säger Göran Görtzen, kriminalkommissarie, ansvarig för Prüm-registret vid Rikskriminalpolisen.

– Vi har påbörjat DNA-utbyte med Nederländerna. Det innebär att vi har skickat 27 000 oidentifierade DNA-spår till Nederländerna, och mottagit 37 000 från dem.

De dna-spår som Sverige skickat till Nederländerna är dna från exempelvis saliv, blodrester, sperma eller hårstrån som polisen funnit på brottsplatser. Det är biologiska spår från personer som polisen inte vet vem de tillhör.

I utbyte har Sverige fått tusentals dna-spår från Nederländerna, för att se om något av dem matchar dna som finns i svenska register.

Och redan nu det första utbytet mellan länderna har gett närmare 200 träffar.

– Det känns jätteskönt att vi äntligen har fått systemet på rull. Vi har jobbat med det här sedan 2008 och det känns bra, säger Anna Granlund, chef på Biologienheten, vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL som ska anlysera resultaten.  

– Nu ska vi kontrollera att alla träffarna är korrekta och skicka ut dem till polismyndigheterna. Sedan när vi vet att allting fungerar då går vi vidare med att koppla upp oss mot ytterligare ett land - det blir troligtvis Finland - i början på nästa år, 2014.

Dna-spåren som Sverige och Nederländerna har delat med sig av innehåller inga identiteter.

Identiteterna finns bara på de enskilda polismyndigheterna som utreder brotten. Om sedan ett svenskt dna får en träff i Nederländerna kan svensk polis begära ut personuppgifter till dna från Nederländerna. 

Det här är ett nytt verktyg, som med automatik kommer att påskynda många brottsutredningar, enligt Göran Görtzen vid Rikskriminalpolisen:

– När man gör en manuell sökning i dag tar det mellan en och tre månader. Nu kan vi göra en sökning på ett dygn. Det är ett unikt verktyg som svensk polis har fått att utreda brott som idag är olösta.

Redan i början på nästa år, 2014, ska Sverige utvidga samarbetet och utbyta dna från brottsplatser även med Finland.

Det finns i dag ett undertecknat samarbetsavtal med alla 28 EU-länder, om att ingå i dna-utbytet i framtiden.

Ett avtal som också har undertecknats av Schweiz och Norge. Så totalt kommer 30 länder att kunna samarbeta.

Det gör att Göran Görtzen vid Rikskriminalpolisen har stora förhoppningar om att dna-utbytet kommer att leda till att fler brott klaras upp i framtiden:

– Vi har ju fått kritik för att vi har dålig uppklarningsprocent i våra brottsutredningar. Så det här tror jag definitivt kan komma att hjälpa det. Jag ser bara positiva saker i det här samarbetet.

Texten i artikeln har under förmiddagen bytts ut efter ett misstag i hanteringen.
/Redaktionen.