Le Pen och Wilders bildar gemensam partigrupp

1:28 min

Ledarna för de främlingsfientliga partierna franska Nationella Fronten och nederländska Frihetspartiet enades i dag om att bilda en gemensam partigrupp, om de kommer in i vårens Europaparlamentsval.

– Välkommen till Nederländerna. Mycket trevligt att se er igen, var hälsningsorden från Geert Wilders, extremhögerledarens i Haags parlament, när han tog emot Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen på förmiddagen.

Diskussionen blev sedan lång, men de två kom ut i kväll med beskedet att de står enade och att de tillsammans vill skapa ett partiblock inom Europaparlamentet.

Nederländska Frihetspartiet har redan i dag fyra platser i parlamentet och franska Nationella Fronten tre, men båda siktar på att göra betydligt bättre ifrån sig i Europaparlamentsvalet i maj. Marine Le Pen sa i en intervju med Ekot i fredags, att hon hoppas på uppemot 15 platser åtminstone.

De två partierna är mot EU, mot euron, mot invandring och för protektionism. Däremot skiljer sig deras syn något vad gäller islam och antisemitism.

Le Pen och Wilders hoppas nu också få med sig andra invandringsfientliga partier i sin grupp, till exempel Sverigedemokraterna och österrikiska FPÖ.

Marine Le Pen kallade detta en historisk dag, då patriotiska rörelser inte längre står splittrade. Men flera partier, bland andra finska Sannfinländarna har uttryckt skepsis mot gruppen och det krävs sju nationer för att få skapa en partigrupp inom parlamentet.