Christian Wulff meddelade sin avgång som Tysklands president för ett och ett halvt år sedan. Till höger hustrun Bettina Wulff. Foto: Johannes Eisele/Scanpix

Rättegång mot förre tyske presidenten Wulff

2:16 min

På torsdagen inleds rättegången mot den förre tyske presidenten Christian Wulff som avgick från sin post efter korruptionsanklagelser för ett och ett halvt år sen. Men av alla anklagelser som riktades mot Wulff när han avgick återstår bara en åtalspunkt.

Det är första gången någonsin som en tysk före detta statschef ställs inför rätta.

54-årige kristdemokraten Christian Wulff förlorade allt när han avgick från presidentposten i februari 2012: Tysklands högsta ämbete, sitt politiska rykte och sitt berömda äktenskap. Han och hans fru Bettina, som varit de tyska tabloidmediernas stora affischnamn dittills, gick skilda vägar några månader efter Wulffs avgång.

En kvinna, som inte vill säga sitt namn, i staden Wolfsburg kommer följa rättegången med intresse. Hon säger att med en sådan ställning som Christian Wulff hade måste man tänka efter före man gör något som ens kan verka vara det minsta lilla korrupt, säger hon.

– Jag var väldigt upprörd när allt kom fram, han missbrukade förtroendet som president, säger kvinnan.

Andra menar dock att presidenten mest kom att falla på en dålig mediestrategi när det blåste som värst kring honom under hösten 2011. Men avgången blev oundviklig när Wulff efter åklagarnas önskemål blev av med sin presidentimmunitet i början av 2012.

Men av alla anklagelser som då riktades mot honom blev det till slut bara åtalspunkt kvar. Wulff ska enligt åtalet på ett olagligt sätt 2008 ha tagit emot betalningar för drygt 6 000 kronor av en filmskapare för att sedan, för den betalningen, i sin roll som dåvarande regeringschef i delstaten Niedersachsen, ha gjort otillbörlig reklam för filmarens projekt.

Åklagaren i fallet erbjöd också Wulff tidigare att göra upp i godo, men Wulff ville hellre driva saken i domstol eftersom han hoppas på att bli helt frikänd.

Experternas bedömning av fallet går isär. De som tycker att det rätt att saken går till rättegång, oavsett om Wulff frias eller inte, menar att processen visar att lagen gäller alla, även presidenter.

Wulffs ställning som president underminerades också av det faktum att han mitt under mediestormen i ilska ringde till inflytelserika Bild - Zeitungs chefredaktör och bad dem stoppa vad han tyckte var en orättvis bevakning.

Men alla tyskar bryr sig inte om dagens rättegång:

– Jag är helt likgiltig, jag kommer inte följa rättegången, Wulff kommer ändå komma undan lindrigt, säger Dieter Schmidt i Wolfsburg.

Rättegång väntas pågå fram till april nästa år. 45 vittnen ska bland annat höras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista