Urspårat godståg bärgat

Under natten har det urspårade godståg som ställt till problem för tiotusentals tågresenärer till och från Stockholm bärgats. Men skadorna på rälsen visade sig mer omfattande än vad man trott och det kommer att dröja två veckor innan tågtrafiken kan gå som vanligt.

– Loket är bärgat och flyttat. Därmed har vi kunnat börja färdigställa för att öppna spår två klockan sex, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid 07.30 bekräftade Trafikverket att trafiken på spår två är igång.

– Vi kör 14 tåg i timmen, berättar Stefan Björkqvist, ansvarig för trafikledning på Trafikverket. 

Tåget spårade ur i en tunnel norr om stationen Stockholm Södra i tisdags morse. Ingen människa kom till skada, men olyckan har orsakat stora störningar i trafiken.

Tågtrafiken kommer ändå fortfarande vara mycket begränsad, och det väntas fortfarande ta upp till två veckor innan all trafik är i ordning igen.

– När tågen lyftes bort upptäckte man att skadorna är mer omfattande än vad man tidigare trott. Det är räls, underbädd och växlar som är helt förstört. 200 meter räls på två spår måste bytas ut, säger Stefan Björkqvist. 

Eftersom två av de fyra spåren i tunneln fortfarande är avstängda kommer både fjärrtåg och pendeltåg att påverkas, enligt Trafikverkets prognos i 12-14 dagar efter olyckan. 

Enligt Trafikverket kommer SL:s pendeltåg att gå som vanligt under dagen, med undantag för linjen Västerhaninge-Kungsängen, som vänder vid Älvsjö och Stockholms central. Extra pendeltåg i rusningstrafik ställs också in på samtliga linjer, vilket kan leda till trängsel.

Endast varannan avgång med fjärrtågen till och från Malmö och Göteborg går, men kör i stället med dubbelt så långa tåg.

Övriga fjärrtåg söderifrån vänder vid Södertälje eller Flemingsberg, där resenärer får byta till pendeltåg in till Stockholm.