Bristen på fordon och bränsle fördröjer hjälpinsatser i Tacloban

3:02 min

Hjälpen börjar nå ut. Det kommer flyg dygnet runt till den lilla flygplatsen i Tacloban, berättar Sveriges Radios Nils Horner som just nu befinner sig i den svårt raserade staden.

– Det är fullständig förödelse. Längs Taclobans gator ligger fortfarande, sex dagar efter tyfonen, döda kroppar. De ska flyttas för en massbegravning senare i dag. Enligt myndigheterna är 90 procent av Tacloban förstört. Bland ruinerna ser man människor som går chockade går omkring och håller för näsan, det luktar fortfarande starkt av döda kroppar, berättar Nils Horner.

– Hjälpen börjar komma, det landar transportplan dygnet runt. Problemet är bara att få ut hjälpen till de mest behövande, säger Nils Horner.

Vilka är de största behoven av hjälpinsatser?

– Det är framförallt logistik, människor som kan distribuera den hjälp som finns. Det finns ris och vatten, men det gäller att få ut det också, berättar Nils Horner som under morgonen, svensk tid, träffade Filippinernas sjukvårdminister.

– Jag tror vi har tillräckligt med hjälp. Koordineringen och logistiken är det största problemet, att få ut hjälpen. Vi har inte fordon eller bensin, säger landets sjukvårdsminister till Ekot.

– Jag är överväldigad av den hjälp vi får, säger hon.

Det är dåliga vägar och dåliga förbindelser i området. Det är mycket svårt att nå isolerade byar. Nils Horner berättar samtidigt att han i dag har sett helikoptrar som intensivt flyger, fullastade med ris, till mer isolerade samhällen. Det finns litet hopp om att en stor internationell räddningsoperation nu börjar komma i full gång, säger han.  

Vad säger vanligt folk som du har pratat med?

– Man hör många klaga, som tycker att det går långsamt. De anklagar myndigheter för byråkrati, att hjälpen kommer för långsamt.

– Det är självklart, att om man är hungrig och törstig och befinner sig i en livshotande situation så är man missnöjd, på gränsen till desperat. Vi har sett en del incidenter där folk har angripit lager med ris och försökt plundra.

Många poliser och militärer är på plats för att säkerställa ordningen och skydda folk.