Ännu ett nederlag för Obama med Obamacare

1:38 min

I USA har Vita huset nu för första gången släppt siffror på hur många som tecknat sig för presidents Obamas mycket omstridda och problemdrabbade hälso- och sjukvårdsförsäkring, Obamacare.  

Efter enorma, och fortfarande pågående, tekniska problem har långt färre än förväntat hittills köpt sjukvårdsförsäkring, och det är ännu ett nederlag i raden för Vita huset när det gäller Obamacare.

Frågan för dagen när det gäller president Barack Obamas sjukvårdreform är inte "Hur går det?", utan snarare "Hur illa är det egentligen?".

Efter några tuffa dagar av offentliga ursäkter för svikna löften till det amerikanska folket, öppen kritik från partivänner ända upp till förre presidenten Bill Clinton, och ständigt värre rapporter om hur den bärande webbtekniken nästan inte alls fungerar, har Vita Huset nu också fått uthärda att visa upp genant låga siffror över hur många - eller snarare hur få - som hittills anslutit sig till reformen.

106 000 amerikaner har hittills tecknat sig för Obamas prestigeprojekt, den starkt subventionerade sjukvårdsförsäkring som skulle ge miljontals oförsäkrade amerikaner ett fullgott skydd mot annars skyhöga kostnader vid sjukdom och skada.

Det är en bråkdel av det förväntade antalet, även om sajterna bara varit i gång en dryg månad, och det är bara en och en halv procent av de sju miljoner amerikaner Vita huset hoppas och tror ska ansluta sig fram till och med mars nästa år.

Republikanerna har ju länge varit emot själva grundtanken med en mer allmän sjukförsäkring i USA, men nu mullrar det ordentligt även bland de demokrater som velat ha den och som hittills försvarat sin president och hans reform.

Problemen går helt enkelt inte längre att förneka.

Tongångarna rapporteras ha varit högljudda och hårda under ett möte i natt bland demokrater i kongressen, som börjar bli mer än oroliga över att det, om skulle bli en folklig och populär reform just nu mest ser ut att bli en politisk belastning som kan vara ända fram till nästa hösts viktiga mellanårsval.