1 av 18
Amerikanska flottans hjälpsändningar kommer till Taclobans flygplats. Foto: Gustav Sjöholm/TT.
2 av 18
Sveriges Radios David Carlqvist på plats i Tacloban. Foto: Sveriges Radio.
3 av 18
En kvinna väntar i hettan på att evakueras tillsammans med ett spädbarn. Foto: Wong Maye-E/TT.
4 av 18
En kvinna håller i ett barn samtidigt som det regnar. De väntar på att bli evakuerade. Foto: Wally Santana/TT.
5 av 18
Fotograf: Nils Horner
6 av 18
Folkmassan är desperat att fly från helvetiska Tacloban, där döda kroppar fortfarande ligger på fälten. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 18
Maya och Arthur har väntat i fyra dagar ute vid flygplatsen i Tacloban för att lämna vad de kallar en "livshotande spökstad". Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
8 av 18
9 av 18
Foto: David Carlqvist/Sveriges Radio
10 av 18
Många har förlorat sina hem och sina tillhörigheter. Foto: David Guttenfelder/TT
11 av 18
Två amerikanska Osprey-flygfarkoster har landat pa Taclobans flygplats. Borjan pa vad som vantas bli en stor amerikansk hjalpinsats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
12 av 18
Soldater håller koll på folkmassan som väntar på Taclobans flygplats, desperata att komma från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
13 av 18
Kvinna med barn väntar på att få lämna Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
14 av 18
Desperata människor väntar på att få flyga från Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
15 av 18
Nils Horner på Taclobans flygplats. Foto: Sveriges Radio.
16 av 18
Ett sjukt spädbarn på väg att bäras ombord på ett plan på Taclobans flygplats. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
17 av 18
Desperata människor vid Teclobans flygplats försöker komma med flygplan från den förstörda staden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
18 av 18
Ett flygplan med förnödenheter till katastrofområdet lastas på en militärflygplats i Jakarta. Foto: Adek Berry/TT.

Hjälpen fast på Taclobans flygplats

2:09 min

I tyfondrabbade Tacloban anländer nu allt mer förnödenheter till stadens flygplats men där fastnar den. Det råder stor brist på transportmedel och bränsle för få maten, vattnet, medicinerna, och sjukvårdsarbetarna till de behövande. Hjälparbetarna sitter fast och väntar på transport.

Men Bo Wallenberg, chef för hjälporganisationen Barnmissionen, har precis efter mycket letande fått tag på ett transportmedel.

– Det är en mindre Toyota som vi ska lasta 1,5 ton och åtta människor i. Så länge bränslet håller får den gå, sedan får vi försöka få tag på bränsle för att kunna fortsätta, säger Bo Wallenberg.

Bränsle är inte lätt att få tag på i Tacloban just nu. Många bensinstationer som inte förstördes i tyfonen har plundrats.

Bristen på bränsle och fordon har lett till att det just nu står hundratals kubikmeter förnödenheter uppradade längs med landningsbanan på flygplatsen i Tacloban.

Taclobans vice borgmästare, Jerry Yaokasin, är förtvivlad över läget.

– Nästan alla fordon hamnade under vatten när tyfonen kom. Vårt problem nu handlar om logistik. Det råder ingen brist på hjälpsändningar. Det har kommit så mycket internationell hjälp hit. Men vi kan inte få ut den till invånarna, säger han.

Det är inte bara bristen på fordon och drivmedel som ställer till problem. Vägarna är på många håll helt förstörda och risken är stor att hjälpsändningarna ska plundras av de desperata, hungriga och törstiga, invånarna.

Dessutom är de lokala myndigheterna här i Tacloban slagna i spillror, och kan inte organisera logistiken.

– Vi hade fler än tusen anställda i stadens förvaltning. Men efter tyfonen var det färre än femtio kvar. Nästan alla valde att ta hand om sina familjer istället, säger Jerry Yaokasin.

Hans egen familj klarade sig, men när han ser alla hungriga människor utanför flygplatsen känner han desperation inför sin egen och stadens oförmåga att ta hand om de drabbade invånarna.

– Vi har fortfarande stadens invånare här, men vi har inte längre någon stad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista