Fortsatta protester mot lönerna i Bangladesh

1:46 min

Efter påtryckningar av Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina gick landets textilproducenter i natt med på en höjning av landets minilöner för textilarbetarna.

Men trots en höjning med 77 procent är det näst intill omöjligt att leva på lönen. Därför fortsätter protesterna på Dhakas gator.

Polis har under morgonen använt tårgas och gummikulor för att skingra de som protesterar mot att minimilönerna inte höjdes nog mycket.

En textilarbetare i Bangladesh som före uppgörelse tjänade drygt 250 kronor i månaden ska nu i december få knappt 450 kronor – men kravet är en ingångslön på cirka 685 kronor i månaden.

Levnadskostnaderna i landet har stigit kraftigt de senaste åren. Ett kilo ris, som är en basföda i landet,  kostar cirka 4 kronor och 30 öre, ett kilo kyckling går på nästan 20 kronor och en bussbiljett nästan 2.50. Och den nya minimilönen på 450 kronor är fortfarande en av de lägsta i världen.

– Vi kan inte acceptera det som de nu kommit överrens om. Vi kommer att fortsätta våra protester tills vi får det vi krävt, säger protestledaren Kahirul Mamun Mintu till nyhetsbyrån AP.

Över 4 miljoner arbetar inom textilindustrin i Bangladesh och den står för runt 80 procent av landets totala export. De flesta stora internationella klädjättar, inklusive svenska H&M köper upp sina kläder i landet.

Det har nu gått sju månader sedan fler än  1 100 människor dog när en textilfabrik i Dhaka rasade ihop som ett korthus. Sedan dess har kraven på både bättre lön och bättre arbetsvillkor rests allt mer högljutt. Men fabriksägarna har sagt att de inte klarar högre löner om inte klädjättarna är villiga att betala upp till 15 procent mer för sina ordrar mot vad de gör i dag.