Filippinerna: 30-tal svenskar saknas

3:13 min

En knapp vecka efter tyfonens framfart i Filippinerna har det svenska utrikesdepartementet (UD) fortfarande inte uppgifter om vad som hänt ett 30-tal svenskar i landet. 

– Det är klart oroande, vi vet helt enkelt inte var de här personerna är någonstans eller hur de mår, säger Charlotta Ozaki Macías, kommunikationschef på UD till Ekot.

Hon understryker samtidigt att det inte finns några bekräftade uppgifter om eventuella omkomna eller skadade svenskar.

– Så länge vi inte har några uppgifter om skadade eller omkomna utgår vi från att vi ska försöka hitta dem, det är vårt mål, säger Charlotta Ozaki Macías.

Förhoppningen är att bristen på uppgifter helt enkelt beror på förstörda kommunikationer, men UD medger att avsaknaden av information är oroande.

– Det kan finnas helt naturliga orsaker till att vi inte kan nå en person, att man har förlorat sin mobiltelefon eller att det inte finns någon elektricitet eller nätverk där man är. Det är hemskt svårt att veta vad som har hänt de här personerna men visst är vi oroade. Det har snart gått en vecka sedan tyfonens framfart, säger Charlotta Ozaki Macías.

En särskild snabbinsatsstyrka på fyra personer är nu på väg till Filippinerna från Stockholm. Gruppens uppgift är att försöka spåra upp saknade svenskar.

– Det är personer som är extra erfarna när det gäller krisarbete och hur man hjälper svenskar i knipa, säger Ozaki Macías.

Sedan tidigare finns även personal från svenska ambassaden i Bangkok, bland dem ambassadör Klas Molin, på plats.