Poliokris sprider sig i Mellanöstern

1:47 min

21 länder i Mellanöstern och närliggande regioner har förklarat att kampen mot polio nu har allra högsta
prioritet. Läget är mest krisartat i Pakistan, men därifrån har poliosmittan förts vidare.

I Libanon pågår vaccinering mot polio av barn som kommer från Syrien, men svårigheten är att flyktingarna är utspridda i mängder av läger över hela landet. Syrien är ett av de länder som drabbats, häromdagen bekräftades att 13 barn i norra delen av landet hade smittats av polio.

Enligt vad världshälsoorganisationen WHO slagit fast så härrör epidemin från Pakistan, som också är det land i världen som nu har mest poliofall. Rädslan är stor att sjukdomen ska spridas vidare och 21 länder i Mellanöstern och närliggande regioner har nu förklarat nödläge och sagt att utrotandet av polio och vaccinering av främst barn ska ha högsta prioritet.

En tredjedel av länderna, bland dem Libanon, genomför redan massvaccinering och stora nya insatser är planerade till december. Polio var länge en vanlig sjukdom men som ett tag såg ut att nästan försvinna - men nu är den alltså på väg tillbaka. Den leder till förlamning och i värsta fall till döden, främst drabbar sjukdomen barn.

Vid sidan av Pakistan har polio fått ett starkt fäste i bland annat Afghanistan och Nigeria, utbrott har också noterats i till exempel Egypten och palestinska Västbanken.

I Pakistan har kampen mot polio försvårats av att extremister försöker stoppa vaccineringen, tidigare i år var myndigheterna tvingade av avbryta en fyra dagars vaccineringskampanj efter att en kvinnlig hälsoarbetare blev skjuten och dödad.