Filippinerna: Brist på allt i Tacloban

1:25 min

I det tyfondrabbade Filippinerna har ett amerikanskt hangarfartyg nu anlänt för att hjälpa till i räddningsarbetet, som av många beskrivs som alltför långsamt. Samtidigt råder brist på nästan allt i staden Tacloban. En del oroar sig också för säkerheten sedan fångarna i stadens fängelse lyckats fly.

Jag åker i bil med Jerry Ui, som sitter i Taclobans ledning. Han visar var fängelset är, där fångarna efter tyfonen kunde använda flodvågen för att simma till frihet.   

– Bland de som flydde kan det finnas mördare också, säger han.   

Men polisen har svårt att veta exakt vilka de förrymda fångarna är, för dokumenten förstördes av vatten. Oro för brott och plundring kommer utöver alla andra bekymmer, som brist på vatten och mat. Jerry Ui säger att många här är traumatiserade. Många har, liksom han själv, förlorat anhöriga och vänner. Längs vägen vi kör ligger döda kroppar kvar i svarta påsar på marken ännu sex dagar efter tyfonen, och de som är ute på gatorna håller för näsan som skydd mot stanken.  

President Benigno Aquino, känd för sin kamp mot korruption, får kritik för att regeringens hjälp är för långsam. FN:s katastrofansvariga medger nu också att deras hjälp tagit för lång tid, och lovar bättring.    Tyfonen och flodvågen som sedan vällde in var bland de största som uppmätts, och skadorna enorma. Därtill kommer Filippinernas redan bräckliga infrastruktur och problem med laglöshet.   

De som fortfarande är hungriga och törstiga kan sätta sitt hopp till att den internationella hjälpinsatsen nu trappas upp kraftigt. Japan kan komma att skicka 1.000 soldater, och ett amerikanskt hangarfartyg, George Washington, väntas snart ankra utanför kusten och börja en massiv insats.