Ardalan Shekarabi.

Striden inom SSU trappas upp

Striden inom det social-demokratiska ungdomsförbundet SSU trappas upp. På fredagen kräver 28 förtroendevalda i en debattartikel i Dagens Nyheter att ordföranden Ardalan Shekarabi ska avgå.

Anledningen till avgångskravet är anklagelser om ekonomiska oegentligheter inför ordförandevalet när Shekarabi blev vald. Emma Lidell, ordförande i SSU i Örebro län är en av dem som saknar förtroende för Shekarabi.

– Efter allt det som har hänt när man har använt organisationens pengar som skulle gå till verksamheten för att driva en ordförandekampanj och Ardalan uppenbart har varit inblandad, eller varit så naiv att han inte har förstått att han har varit inblandad, känner vi i Örebro läns SSU-distrikt att det är väldigt svårt att ha förtroende för en sådan människa, säger hon.

Inför ordförandevalet sommaren 2003 fick Shekarabi tillgång till ett konto med 76 000 kronor. Pengarna, som kom från en central SSU-fond, skulle egentligen ha använts till integrationsarbete, men genom en komplicerad ekonomisk transaktion såg några av Shekarabis supportrar inom SSU till att pengarna istället gick Shekarabis valkampanj.

Motstridiga versioner
I förra veckan redovisades en granskning av affären där de inblandade gav motstridiga versioner om vad som hänt. Granskarna ville därför inte ta ställning i skuldfrågan men konstaterade att Shekarabi i vilket fall som helst agerat olämpligt och med bristande omdöme.

Ändå valde SSU:s förbundsstyrelse att därefter uttala sitt fortsatta förtroende för honom.

De som nu kräver ordförandens avgång tillhör alla den så kallade vänsteroppositionen inom SSU. Det är en del av förbundet som egentligen velat se en annan ordförande än Shekarabi och som sedan länge legat i en bitter fejd med den mer politiskt mittenorienterade förbundsledningen.

Vid kongressen i sommar är det återigen dags för ordförandeval i SSU och Ardalan Shekarabi ser trots den kritik som nu kommer mot honom inga planer på att lägga ner vapnen.

– Min ambition är att ställa upp för omval men det är oerhört viktigt att det är SSU-distrikten som har en demokratisk process och beslutar om vem de stöder.

Tror du att du blir omvald?

– Jag vill inte spekulera i det. Det är upp till SSU-distrikten att avgöra, säger Ardalan Shekarabi.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".