Hundratals gripna i barnporrhärva

0:50 min

Sammanlagt 348 människor, varav sju svenskar, har gripits misstänkta för inblandning i en stor global barnporrhärva, uppger polisen i Kanada. Gripandena har enligt polisen i Toronto skett i samband med en internationell utredning som pågått i tre års tid. Nära 400 barn ska ha räddats undan pedofilnätverket.

I centrum för utredningen finns ett Torontobaserat företag som påstås ha sålt dvd-filmer och filmklipp på internet där nakna barn förekommer, uppger BBC. Ledaren för företaget har suttit häktad sedan maj 2011.

Det handlar om hundratusentals bilder som inkluderar mycket grova sexuella övergrepp på barn, skriver The Star. Filmerna ska ha spridits till 94 länder.

Av de 348 gripna ska 108 ha funnits i Kanada, 76 i USA och mer än 150 i andra världsdelar. Sju av de gripna är svenskar, det framgick på polisens presskonferens i Toronto. Polis från Kanada, USA, Spanien, Mexiko och Australien fanns på plats i Toronto när tillslaget offentliggjordes.

Efter mer än tre års utredning av barnporrhärvan har polisen kunnat ringa in såväl de som gjort filmerna tillgängliga som personer som betalat för att ta del av materialet.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att 386 barn räddats i samband med barnporrhärvan, men ger inga ingående detaljer om hur detta ska ha gått till.

En karta som Toronto Sun publicerat visar utredningen kan kopplas till flera länder världen över, och bland annat Sverige finns med.

Björn Sellström som är chef för svenska Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp säger att det finns sju misstänkta i det här ärendet, men han kan inte bekräfta att sju personer har gripits.

– Det finns sju anmälningar skrivna i det här, och åtminstone två av dem har lett till gripanden eller tillslag, säger Björn Sellström till Ekot och tillägger att man kommer att kunna lämna mer information under fredagen.