Operationer ställs in på grund av elbrist

2:21 min

På få platser är behoven lika akuta som på det enda offentliga fortfarande fungerande sjukhuset i Tacloban. Där ställs operationer in på grund av brist på elektricitet.

Patienter trängs i mörka fuktiga korridorer samtidigt som sjukvårdspersonalen jobbar på för fullt, trots brist på mat, vatten, mediciner - och elektricitet.

– När flodvågen kom och jag kastades runt i vattnet träffades jag av en motorcykel på benet, det är därför jag är här. Jag har varit här i fem dagar nu, säger 36-åriga Mirna Arasa.

Hon sitter på en brits vid sjukhusets ingång. Några meter bort har en bil spolats upp tillsammans med en hög av bråte. På benet har Mirna ett stort öppet sår som inte läkt ordentligt. Hon är orolig för att det ska bli infekterat.

Hon har fog för sin oro. Experter har varnat för att de drabbade områdena nu går in i en högriskperiod vad gäller infektionssjukdomar. Men Mirna skattar sig ändå lycklig eftersom hon överlevde flodvågen.

På väggen bredvid ingången sitter en handskriven lapp. "Ta döda kroppar direkt till bårhuset", står det på lappen. På andra sidan ingången sitter en white board. På den har personalen skrivit upp saker som sjukhuset saknar: bland annat mat, vatten, mediciner och en generator. 

Sjukhuset ligger nästan precis vid havet. När flodvågen kom krossade den många av de närliggande byggnaderna. Sjukhusbyggnaden klarade sig, men fick stora skador. Bland annat förstördes reservgeneratorerna.

– Det här är den enda generator vi har, säger doktor Mark Adona, och pekar bort längs den mörka korridoren mot en högljudd liten bensindriven generator, i samma storlek som en gräsklippare ungefär.

Den räcker bara till att driva lite utrustning i akutmottagningen och i ett enda operationsrum. Där opereras det för fullt, med öppen dörr för att ventilera. I korridoren utanför sitter patienter och svettas och väntar på att få vård. Det är vatten på golvet; det regnade nyss och taket läcker in.

På grund av bristen på elektricitet hamnar bara de allvarligast skadade på operationsbordet. De andra måste prioriteras bort. Mirna är en av dem.

– Läkaren kan inte operera på mig på grund av bristen av elektricitet, så jag har bestämt mig för att åka hem till mina tre barn, säger hon.