Professor: Jihadpredikan uppmanar inte till strid

2:15 min

I tisdags rapporterade Ekot om en svensk man som på en film predikade om bland annat jihad, för en grupp där flera var unga pojkar. Professor emeritus i Islamologi Jan Hjärpe säger nu att uttrycket är vanligt hos Muslimska brödraskapet  och ska inte ses som att svensken uppmanar pojkarna till att gå ut i strid.

– Ja, den är ju mest bekant som slagord och motto för det Muslimska brödraskapet, säger han.

 Vad ska man jämföra det med?

– Det är som när man låter barn upprepa någonting i söndagsskolan, alltså att det är en religiös formel man kan upprepa.

”Jihad är vår väg, att dö på Guds väg är vår högsta önskan.” Så lyder citatet som den svenska mannen på den film Ekot fick, manar en grupp barn att säga.

När Ekot spelade upp citatet för människor från Syrien, liksom för andra arabisktalande tolkade dom det som att manen försökte få barnen att göra jihad, alltså gå ut i krig. Så tolkades det också av en professor i folkrätt.

Men Jan Hjärpe menar att citatet lätt kan feltolkas.

– Jag tror det hänger samman med situationen, att när det är en konflikt av det här slaget med väldigt mycket våld, så är det lätt att tolka i synnerhet ordet jihad här att det syftar på att man ska gå ut aktivt i strid, säger han.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, tolkar dock bruket av ordet jihad, i frasen annorlunda.

– När man i den kontexten använder ordet jihad så är det utan tvekan för att man vill bekämpa en förtryckarregim. Det påminner väldigt mycket om dom här mer våldsbejakande grupperna som inte bara vill lyfta fram politisk islam som ett sätt att styra samhället, utan också att dom är beredda att gå över till våldshandlingar, säger han.

Men Mohammad Fazlhashemi säger också, att citatet och filmen inte betyder att det är rekrytering av barnsoldater som pågår.

--Det är inte här i Sverige man talar utan det är i inbördeskrigets Syrien, och att i den kontexten tala om behovet att stå emot en grym regim behöver inte nödvändigtvis betyda att man går in för att rekrytera barnsoldater. Själva talet i sig behöver inte nödvändigtvis tolkas utifrån det perspektivet, säger han.