"Saab får en tidsfrist"

GM:s beslut ger Saab en tidsfrist några år framåt, men det är fortfarande frågetecken kring Trollhättefabriken på längre sikt, säger bilindustrianalytikern Matts Carlsson.

– Det är ett väntat besked. Man har tagit ganska lång tid på sig för att göra en analys av en ny världsomspännande organisation där man först nu har börjat att titta på Europa och kommit fram till att mellanklass- och småbilarna förmodligen kommer att tillverkas på olika ställen i Centraleuropa medan de mer avancerade bilarna kommer att utvecklas och tillverkas i Trollhättan, säger Matts Carlsson.

Betyder detta att Saab seglar ut ur Sverige och att Trollhättefabriken fortsätter, men tillverkar andra saker?

– Jag tror att man kan säga att varumärket Saab kommer att få flera olika hemvister. När det gäller GM:s prestigebilar, det kan vara Cadillac, Saab och andra bilar, kommer förmodligen Europadelen att utvecklas och produceras i Trollhättan.

– Däremot kommer mellanklassbilarna och kanske också småbilarna utvecklas och tillverkas på andra håll ute i världen.

Räcker då de produktionserier det kan bli fråga om för att rädda kvar fabriken i Trollhättan?

– Min tolkning av dagens besked är att man ger Trollhättan och Saabvarumärket en frist fram till ungefär 2010. Jag bedömer att GM-ledningen, delvis med rätta, är väldigt osäker på hur starkt varumärket Saab egentligen är, säger Matts Carlsson.

Tommy Fredriksson, Ekonomiekot
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".