Folkpartiet vill ha bättre socialförsäkringar

1:32 min

Folkpartiet har enats om att ersättningen från sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och a-kassan ska täcka större delen av inkomstbortfallet.

Folkpartiet slog i kväll fast att alla socialförsäkringar för det stora flertalet bättre måste anpassas till den lön man riskerar att förlora när man är sjuk, arbetslös eller föräldraledig. I dag är det framförallt a-kassan som inte täcker.

Inte ens var tionde arbetslös får i dag ut 80 procent av den förlorade lönen. Och det är tolv år sedan taket i arbetslöshetsförsäkringen höjdes. Maxbeloppet på 680 kronor om dagen står sig än  i dag.

Enligt Folkpartiet bör taken i försäkringarna höjas successivt i den takt samhällsekonomin tillåter.

Däremot kunde Landsmötet inte enas om Folkpartiet ska fortsätta driva att a-kassan ska bli statlig. Beslutet sköts på till i morgon efter en het debatt.

Jasenko Selimovic talade för partistyrelsen.

– Vår uppgift som liberaler är att driva på för en förändring av Sverige, men den förändringen ska inte var drastisk och den får inte heller drabba de människor vi ska skydda. Därför bifall till utskottets förslag: a-kassa ska vara både obligatorisk och statlig, sa han.

Niklas Frykman, gruppledare för Folkpartiet i Eskilstuna, vill byta statlig mot allmän.

– Jag tycker att vi som liberaler ska var lite mer oroliga för att Sveriges statsminister, för att Sveriges finansminister, anser att arbetslöshetsförsäkringen är att betrakta som ett bidrag och inte en omställningsförsäkring. Det borde oroa oss ännu mer än att försökta klistra epitet på varandra i den här kammaren när vi vet att vi alla egentligen vill samma sak och det är att ha en generös och bra omställningsförsäkring i de fall man inte har ett arbete, sa han.