Irland och Spanien lämnar räddningsprogram

1:51 min

I går kom besked om att två av Europas krisländer ska lämna sina respektive räddningsprogram. Både Irland och Spanien anser sig nu vara redo att stå på egna ben, ekonomiskt.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem gratulerar nu båda ländernas folk, som han säger har gått igenom en svår tid.

– Irländare och spanjorer har gått igenom en svår tid, men jag är nu säker på att de kommer få lön för mödan de kommande åren. Båda de här ekonomierna är nu på väg att återhämta sig, säger Dijsselbloem, som leder euroländernas finansministermöten.

Det small rejält när Irlands fastighetsbubbla sprack under finanskrisen, och staten tvingades pumpa in mångmiljardbelopp i banksystemet för att det inte skulle krascha. För tre år sedan behövde landet be om nödlån på totalt 85 miljarder euro från euroländerna och valutafonden IMF.

Men efter kraftiga nedskärningar har Irland lyckats vända ekonomin till plus, och från den 15 december blir landet det första i eurozonen att kliva ur ett räddningsprogram. Irland tackar till och med nej till den kreditlina som flera euroländer ansåg att landet egentligen skulle behöva.

Sommaren 2012 accepterade Spanien en "light-version" av räddningsprogram, men nu anser landet sig vara moget att stå på egna ben ekonomiskt från januari 2014.

Men EU höjer ett varningens finger mot Spanien, som är fortsatt plågat av en enorm arbetslöshet och stora budgetunderskott. Ekonomikommissionär Olli Rehn sa på en presskonferens här i Bryssel i går att en nyckelfråga för Spanien nu är att omstrukturera de lokala sparbankerna.

I går kom också nya siffror som visar hur skör eurozonens ekonomi är. Under tredje kvartalet stannade tillväxten på ynka 0,1 procent, en lägre tillväxttakt än kvartalet före.