Finnair stället in flyg för att slippa strejkkaos

I dag klockan 14 kan Finnairs kabin- och markpersonal gå ut i en veckas strejk om inte parterna har kommit överens innan dess. Men redan nu har tusentals resenärer drabbats.

Ett medlarbud presenterades under morgonen och om parterna godtar förslaget undanröjs strejken, men arbetsgivarsidan har ännu inte har tagit ställning till förslaget.

För att förhindra eventuellt kaos på flygplatsen i Helsingfors har Finnair redan i förväg ställt in flygningar – över 110 stycken bara i dag.

– Det handlar om flyg som anländer efter att den eventuella strejken inletts, säger Janne Tarvainen, chef för Finnairs flygplanering.

Runt 6 000 passagerare har hittills drabbats av de inställda flygen. Enligt Finnair innebär en strejk att i princip all reguljär flygtrafik stoppas. Semesterflygen ställs däremot inte in.

Hur många passagerare som kommer att drabbas är inte klart, men den som inte kan flyga på grund av strejken har rätt att boka om sin resa eller få pengarna tillbaka. Även vissa av SAS-ägda Blu1:s flyg kan ställas in, liksom hos Flybe.

Konflikten gäller framför allt krav på att personalen ska gå med på lönesänkningar inom ramen för Finnairs sparprogram.