Jan Björklund omvald som partiledare

1:15 min

Under förmiddagen valde Folkpartiet om Jan Björklund till partiledare. Trots att partiet backat i opinionen under regeringsåren och trots att profilfrågan skolan på senare tid omgärdats av kritik så har Jan Björklund ett starkt stöd internt.

Framför allt välkomnar Christoffer Jönsson från Sundbyberg att Björklund på senare tid vridit partiet i en mer socialliberal riktning igen.

– Absolut, det gör jag. Jag känner att de senaste åren har det skett en resa för partiet. Där medlemmarna alltid haft ett socialliberalt patos men det har också ställts ett högre krav på partiledningen och det kommuniceras utåt också, säger han.

Ordet socialliberal används på ett annat sätt i Folkpartiet i dag, inte minst i förslaget till nytt partiprogram. Och att ta jämställdheten som ny profilfråga ska ses som ett steg i den riktningen.

Dessutom har partiledningen ändrat uppfattning när det gäller samtycke vid sexualbrott. Ett nej ska vara ett nej, och Folkpartiet vill nu dessutom ha hårdare krav vid ägande inte bara av skolor utan också inom vård och omsorg.

Jan Björklund valdes enhälligt av landsmötet här i Västerås under förmiddagen och han har ett starkt stöd internt.

– Jag frågar Landsmötet: Önskar Landsmötet omvälja Jan Björklund till Folkpartiet liberalerna?

– Ja!

Folkpartiet väljer ett år före riksdagsvalet om Jan Björklund som i sju år varit landets skol och utbildningsminister. Samtidigt uteblir kunskapsresultaten i skolan och den vinstdrivna ägarformen är starkt ifrågasatt, efter bland annat John Bauer-skolorna JB Educations konkurs i somras.

Men Malin Rimmö från Borgvattnet står bakom sin partiledare 100 procent och är hoppfull inför valet.

– Vi kommer komma igen! För att i och med att vi lägger till en till profilfråga så att vi börjar driva en mer jämställd linje så kommer vi att få fler väljare. Det går inte att bara vara ett enfrågeparti. Folkpartiet är inte ett enfrågeparti. Vi har massvis med bra idéer, säger hon.