Musikstreaming väntas öka kraftigt

1:45 min

Intäkterna för musik på nätet när det gäller streamingtjänster som Spotify väntas öka kraftigt i år. Det visar en ny rapport från Linnéuniversitetet i Växjö.

Mer än hälften av alla svenskar använder i dag streamingtjänster för att lyssna på musik. Men globalt sett är det fortfarande cd-skivor som gäller.

Det gör att intäkterna för musiken fortsätter att vara låga ett bra tag till, tror Daniel Johansson, forskare i datavetenskap med inriktning musik- och kulturstudier vid Linnéuniversitetet.  

– Streamingmodellen har en potential att dra in klart mer intäkter till rättighetsinnehavarna på sikt än vad cd-skivan någonsin kunde göra. Det är en av de större slutsatserna i den här rapporten, säger han.

Det finns en handfull artister i Sverige som är beredda att gå till domstol om de inte får mer pengar för sin musik på streamingtjänsterna. För att streamingmodellen ska kunna vara ett sätt för artister att tjäna pengar i framtiden måste det slå igenom på de största marknaderna; Japan, Tyskland och USA.  Där är fortfarande cd och downloads störst, säger Daniel Johansson.

– Konkret måste folk sluta köpa cd-skivor, säger Daniel Johansson och skrattar, samtidigt som han konstaterar att det är hemskt att säga så.

 – Men det finns ett problem med att vi var så tidiga ute i det här skiftet här i Sverige och Norge och till viss del Sydkorea, som har marknader som ser likadana ut. I och med att vi ligger före så mycket, så bygger hela vårt ekonomiska system på det här nu. Därför är vi beroende av att andra marknader gör likadant.

Frågan framöver handlar också om hur man ska se på dagens fördelning av pengarna från till exempel Spotify. Där styr potten och populariteten artisternas inkomster och det gör att många artister får väldigt lite pengar när deras musik spelas.

– Allternativet är att man inte samlar in alla pengarna i en stor pott, utan istället delar ut pengarna kopplat till det specifika abonnemanget. Så om jag lyssnar på en specifik artist under en månad så är det rättighetsinnehavarna till den artisten som får pengarna och någon annan stor artist som får en del av mitt lyssnande, säger Daniel Johansson.