FP vill slopa andra sjuklöneveckan

1:54 min

Nu vill också Folkpartiet slopa den andra sjuklöneveckan, alltså att företag ska slippa betala sjuklön. Det gör Moderaterna ensamt i riksdagen om att inte vilja ändra på reglerna.

Mats Persson, Skåne hade formulerat beslutet som röstades igenom på Folkpartiets Landsmöte i dag.

– Ja, det här blir en signal för partiledningen att arbeta med den här frågan att arbeta i regeringen med den här frågan och över tid få till förändringar för sjuklöneansvaret, säger han.

Folkpartiet vill nu på samma sätt som Centern och Kristdemokraterna att företag bara ska betala sjuklön i en vecka. Idag är det två. Landsmötet, som är partiets högsta beslutande organ vann över partiledningen som ville ha en mildare skrivning.

Att också Folkpartiet vill slopa den andra sjuklöneveckan gör att Moderaterna står ensamt om att inte vilja se några ändringar. Det var ju inte länge sedan som centerledaren Annie Lööf fick backa från kravet om en slopad sjuklönevecka i budgetförhandlingarna.

På landsmötet kom alla partiledare i alliansen på showartat oanmält besök med mycket skämt. De visade upp sig och sitt regeringsalternativ.

Men journalister fick ingen möjlighet att ställa frågor till moderatledaren Fredrik Reinfeldt om företagens sjuklöneansvar. Alliansledarna försvann lika abrupt som de dök upp.

Under dagen har Folkpartiet också beslutat att skärpa formuleringen om euron i sitt partiprogram. Att "Sverige ska införa euron som valuta".

Partiet vill fortfarande att A-kassan ska förstatligas, men ungdomsförbundet LUFs krav om en bred skatteuppgörelse, inte igenom. Förslaget röstades ned med knapp majoritet.