Krisen långt ifrån över enligt Europafacket

2:11 min

Spanien och Portugal, två av Europas krisländer, anser sig nu kunna stå på egna ben utan ekonomisk hjälp. Men Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol tycker att det är för tidigt att vara positiv när arbetslösheten fortfarande är så hög.

Tillväxten i euroländerna är skör och arbetslösheten är hög, 12,2 procent enligt den senaste mätningen. Det gör att Bernadette Ségol inte vill prata om ljus i tunneln när det gäller den ekonomiska krisen i Europa.

Irland blir i december det första eurolandet att ta sig ur ett räddningsprogram. Spanien anser sig kunna klara sig utan ekonomiskt stöd i januari. Åtstramningspolitik har varit vägen framåt i Europa under krisen. Finansministrarna i Eurozonen anser att Irland och Spanien nu får lön för mödan.

Men Bernadette Ségol, Europafackets generalsekreterare på Sverigebesök under Saco-kongressen, är inte optimistisk.

– Vi håller inte med i optimismen, säger hon.

Vad är ditt recept för ett bättre Europa?

– Det måste finnas en vision och en investeringsplan.

Europafacket kräver att motsvarande 2 procent av tillväxten i Europa används till offentliga investeringar. Det skulle skapa jobb, enligt facket.

Men är det inte en vändpunkt att Spanien och Irland nu anser sig klara sig själva?

– Kan vi verkligen säga att Spanien är på bättringsvägen när 50 procent av de unga är arbetslösa? frågar Bernadette Ségol tillbaka.

En del europeiska ledare tror att ett svagare fack betyder bättre konkurrenskraft, enligt Europafacket. Men Bernadette Ségol vill med sitt Sverigebesök ta med sig till övriga Europa att starka parter på arbetsmarknaden och tillväxt kan gå hand i hand.

– Sverige och de andra nordiska länderna har genom sunda relationer inom industrin, och kollektivavtal lyckats behålla en stark position, säger hon.