Systembolaget förlorar vintvist

Systembolaget ville stoppa matkedjan City Gross hemleveranser av vin, och gjorde en polisanmälan. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen.

– Vi är inte ett dugg förvånade eftersom vi hela tiden varit säkra på att Systembolagets polisanmälan saknar grund, säger Johan Johnsson, vice vd för Bergendahls food som äger och driver City Gross till TT.

Det var i juni som City Gross tillsammans med danska företaget Winefinder började erbjuda leveranser av vin tillsammans med de färdigpackade matkassar som matkedjan säljer. Systembolaget reagerade starkt, och gjorde någon vecka senare en polisanmälan. Enligt Systembolagets mening var det ett lagbrott att sälja alkohol med mellanhänder.

Att förundersökningen läggs ner är en bekräftelse på att det finns ett hål i alkohollagen som behöver täppas till, enligt Systembolagets vd Magdalena Gerger.

– Det måste förtydligas att det inte får förekomma några mellanhänder. Det som händer nu är att kommersiella alkoholbutiker på nätet bygger verksamheter, och det har aldrig varit intentionen, säger hon till TT.

– Det är våra folkvalda som ska besluta om ändringar, inte City Gross eller Winefinder.

I somras sade Maria Larsson (KD), minister med ansvar för alkoholfrågor och för Systembolaget till Ekot att det kan finnas anledning att se över lagen om någon annan än Systembolaget börjar sälja alkohol i butik eller hålla lager.

– Lagstiftning är inget som håller i evig tid, sade Maria Larsson.  

Magdalena Gerger säger att Systembolaget nu överväger att överklaga.

– Men det viktigaste är lagen förtydligas, säger hon.

TT/Ekot