Nu når hjälpen ut i Filippinerna

1:59 min

Enligt FN har tyfonen Haiyans framfart i Filippinerna för en vecka sedan gjort sammanlagt 1,9 miljoner människor hemlösa, vilket är en kraftig höjning från de 900 000 som tidigare angetts. Men nu finns tecken på att hjälpen börjar nå de drabbade.

FN har hittills fått in motsvarande 481 miljoner kronor till sin hjälpfond för det tyfondrabbade Filippinerna. Ytterligare motsvarande 530 miljoner kronor har samlats in av hjälporganisationer, enligt FN.

– Saker och ting blir bättre nu. Det är inte längre som för några dagar sedan, när allt blev värre, säger Eduardo Tanpuico i staden Palo på tyfonhärjad ön Leyte.

Visserligen kommer också i dag törstiga människor fram till mig på gatan och undrar om jag har dricksvatten att dela med mig av. Men jag ser för första gången vattentankbilar och arbetare som jobbar med att resa nya betongstolpar så att elförsörjningen kan återupprättas och grävskopor som börjar lasta upp på lastbilar massiva mängder byggspillror, bråte, döda hundar och annat från vägkanterna.

Ett välutrustat japanskt fältsjukhus tar emot patienter mitt i Tacloban. I luften syns hela tiden räddningsflyg, inklusive åtta, snart 16, avancerade amerikanska Osprey-helikoptrar.

En dam, Sara Puertoliano, säger att det dröjt länge, men nu har det kommit leveranser, däribland ris från grannprovinser. Amerikanska militären har tagit över delar av flygplatsen i Tacloban och agerar i praktiken självständigt från filippinska myndigheter. Fokus är att med helikoptrar hjälpa isolerade och avlägsna nödställda, inte minst invånare på 20 små öar.

Runt 2,5 miljoner människor behöver nu kontinuerlig hjälp med mat och vatten för att överleva. Alla drabbade öar gör att det i praktiken är flera massiva hjälpinsatser som måste ske samtidigt, en stor logistisk utmaning.

Filippinernas vicepresident Jejomar Binay kommer flygande i helikopter för ett blixtbesök i Tacloban. Jag frågar honom om kritiken mot regeringen att hjälpen varit för långsam. Han svarar att han inte vet något om den saken och att det inte är hans ansvarsområde. En filippinsk journalist får samma svar på samma fråga.