Svensk läkare: Filippinier går ihop och hjälps åt

2:32 min

På ön Samar i Filippinerna, där tyfonen först slog in över land för en vecka sedan, arbetar filippinska läkare och deras kollegor från organisationen Läkare utan gränser tillsammans med att ta hand om de hundratals människor som söker sjukvård.

Under dagen i dag har läkaren Johan von Schreeb opererat omkring 30 personer.

– Det sista fallet var väldigt dramatiskt. Det var precis när det höll på att bli mörkt här och som tur var hade jag pannlampa med. Det var en liten kille som hade fått en plåtskiva som hade skurit av honom nästan två fingrar på högerhanden. En sjuårig kille med nästan hela livet framför sig. Då känner man en enorm press för att se till att han får ett drägligt liv och inte blir handikappad och inte kan arbeta. Allting vi hade var slut. Sista kompressen var slut, sista stygnen gjorde vi av med, berättar Johan von Schreeb.

Även narkos har varit slut så operationerna har genomförts utan att patienterna har kunnat sövas, berättar Johan von Schreeb, som hoppas att det kommer i morgon.

Det Johan von Schreeb framförallt tar hand om är sår som är infekterade och riskerar att leda till kallbrand och amputation.

Många som skadades av tyfonen fick nämligen sina sår hopsydda direkt och nu måste de öppnas och tömmas på var.

Andra är chockade och har störst behov av att få prata med en psykolog.

Johan von Schreeb beskriver människor som går i timmar för att få hjälp och sedan stoiskt väntar länge i kö – i en miljö där allt är förstört.

– 95 procent är borta. Det är några enstaka väggar som står uppe, annars är allt borta. Ingen elektricitet, inget vatten. Det är som en fem mils ångvält har kört in över land här.

Just bristen på rent vatten leder till diarréer och därför ska Läkare utan gränser placera ut vattenreningssystem på de uppsamlingsplatser där många nu bor.

Men man försöker också bygga upp ett fältsjukhus på den plats där distriktssjukhuset låg, för befolkningen fortsätter ju att behöva alldeles vanlig sjukvård också, säger Johan von Schreeb.

– Att kvinnor kan föda barn, att man kan lägga in barn som får lunginflammation och är uttorkade av diarréer. Att vi kan ta hand om den vanliga sjukvårdsbördan.

Han ser trots allt situationen som allt annat än hopplös.

– Tvärtom. Befolkningen är extremt stoisk. De ler och är vänliga. Det är ju så där i den här typen av katastrofsituationer att folk verkligen anstränger sig. Den håller sig i några veckor. Det är frivilliga överallt som är beredda att göra vad som helst. Det enda sättet att mota det här hemska är att gå ihop och göra någonting tillsammans. Därför blir det inte hopplöst utan nästan tvärtom, hoppfullt. Man visar hur mycket kraft det finns om människor går ihop och hjälps åt, säger Johan von Schreeb från Läkare utan gränser, på plats i Filippinerna.