FP vill slopa riskkapitalbolag

1:22 min

Riskkapitalbolag kommer att försvinna som ägare inom vård, skola omsorg. Det säger Folkpartiledaren Jan Björklund efter partiets beslut i kväll om att företag inom vård, skola omsorg måste ha ett långsiktigt ägande.

– Om våra förslag genomförs så kommer riskkapitalbolag inte att finnas kvar som ägare inom välfärdssektorerna. Det beror på att vi anser att riskkapitalbolagen är för kortsiktiga i sitt ägande. De flesta jobbar så att de är inne och äger en fyra, fem, sex, sju år. Sedan vill de sälja vidare och de är inte intresserade av långsiktigt ägande, säger Björklund.

Men vad är det i er formulering som verkligen garanterar att det blir så?

– Ja, det är vad beslutet innebär men sedan måste vi nu övertyga resten av regeringen och få majoritet i riksdagen. Jag uppfattar dock att när det gäller friskolor är vi redan överens redan, sex partier, en överenskommelse som landsmötet nu gett sitt stöd. När det gäller vårdsidan har vi nu tagit det här ställningstagandet och det är ju en diskussion som återstår i regering och riksdag att skapa samma regelverk på det området.

Men tror du då att de riskkapital som är ägare i dag kommer att avveckla sitt ägande?

– Man får ju två alternativ. Det ena är att omvandla sig och bli långsiktiga ägare, och det är ju egentligen det vi vill. Eller så väljer de att sälja till andra nya ägare som då bara kommer att få tillstånd om de har en långsiktig affärsidé. Nya riskkapitalbolag får inte tillstånd. Så att det är ju de alternativ som finns för de som äger i dag.