1 av 2
Montörerna kan troligen inte börja jobba förrän under söndagen. Bilden är från stormen Dagmar, julhelgen 2011. Foto: Tomas Oneborg/TT.
2 av 2

Tiotusentals strömlösa efter stormen Hilde

"Varningar för hela Norrland"
1:08 min

Det blåser kraftigt i norra Sverige och tusentals hushåll är utan ström.

Stormen Hilde drog in från Norge över Sverige i natt. SMHI hade utfärdat klass 1- och klass 2-varningar i hela Norrland inför stormen. Klass 2-varningen kvarstår nu på morgonen i delar av Västerbottens och Norrbottens län.

Varningen innebär att träd och föremål kan blåsa omkull. Dessutom kan olika samhällsfunktioner påverkas, till exempel har tågtrafiken blivit lidande.

Ett nattåg från Göteborg och ett från Stockholm, kommer att stanna i Umeå under natten och sträckan Östersund–Storlien stängdes av vid 21 på lördagskvällen.

Vid 06:30-tiden i morse var cirka 35 000 hushåll utan el i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland, uppger TT.

Värst drabbade är Eons och Vattenfalls kunder i Västerbotten och Västernorrland, med 15 000 strömlösa hushåll i varje län.

De flesta som är strömlösa kommer också att vara det under hela natten.

– Vi vågar inte ha personal ute på fältet för närvarande eftersom det innebär en risk om träd faller omkull i mörkret. Först i morgon bitti kan vi skicka ut våra montörer, säger Jakob Holmström, vid Eons presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".