Regeringen: Friggeboden ska bli större

1:55 min

En av de svenskaste byggnaderna som finns, friggeboden, ska bli större om regeringen får som den vill.

Nästa år kan det bli möjligt att bygga större friggebodar. Regeringen vill att det ska gå att bygga uppemot 20 kvadrat utan bygglov.

– Det gör livet enklare för vanliga människor, säger Stefan Attefall.

Friggeboden har svällt från 10 kvadratmeter till dagens 15. hur stor ska den kunna bli?

– Varje ny kvadratmeter är viktig, men kan man komma upp emot 20 kvadrat vore det fantastiskt trevligt.

Villaägaren som har det för trångt och behöver en gästbostad och sommarstugeägaren som vill ha ett eget hus till barnen. Det är två exempel när den större friggeboden kan behövas, enligt bostadsminister Stefan Attefall. Han har givit Boverket i uppdrag att snabbutreda frågan om det går att öka storleken.

Förutom kvadratmetrarna ska det utredas hur höjden påverkas om friggeboden sväller. Regeln om att boden inte får placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen ska vara kvar.

Förslaget om friggebodarna kommer att ingå i det arbete som pågår med att genomföra andra regelförändringar för fastighetsägare, till exempel att tillåta en tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter utan bygglov.

För företag som säljer småhus kan större friggebodar utan bygglov betyda bättre affärer. Sorselestugan säljer omkring 800 bodar varje år, och vd Joakim Stenlund tror på fler anställda.

– När kunderna inte behöver ödsla pengar på att söka bygglov kan de lägga pengarna på att köpa en större stuga i stället. Det gör att vi kan tjäna mer pengar och kan anställa mer folk, säger Joakim Stenlund.

Regeringen hoppas kunna lägga ett förslag till riksdagen i vår om större friggebodar. Större bodar blir förstås lättare att bo i, men bostadsminister Stefan Attefall tror inte att det kommer att växa fram en ny bostadsmarknad i friggebodar.

– Nej, det tror jag inte. Man ska betrakta det som en komplementsbyggnad. Den stora poängen när det gäller bostadsbyggande ligger snarare i att vi avlastar byggnadsnämnderna en del småärenden.

Boverket ska även undersöka om det finns fler byggåtgärder som skulle kunna gå att göra utan att det behövs bygglov. Det uppdraget ska redovisas den 1 juli nästa år.