Tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Banverkschefer inför rätta igen

De juridiska turerna kring tunneln genom Hallandsåsen fortsätter sedan Högsta domstolen på fredagen gått emot domar från både tingsrätt och hovrätt. (SR Kristianstad)

Enligt HD behövde Banverket tillstånd enligt vattenlagen för att leda bort det läckande grundvattnet.

Detta innebär att rättgången mot de tre Banverkschefer som tidigare friats måste tas upp igen.

Drabbades av vattennivåsänkning
Lantbrukaren Sven-Olle Svensson i Lya uppe på åsen är en av dem som drabbats hårt av vattensänkningarna.

– Detta visar att sunt förnuft tydligen har fått råda. Det är väl ändå inte meningen att man ska kunna få göra på det här sättet, dränera en hel bygd medvetet och sedan gå helt fri, säger han.

Under delar av 1996 och 1997 var inläckaget av grundvatten vid tunnelbygget genom Hallandsåsen så stort att brunnar och våtmarker uppe på åsen blev torrlagda.

Läckaget blev större än tillståndet
Det tillstånd på 33 liter inläckande vatten per sekund som dåvarande vattendomstolen gett Banverket överskreds med råge.

Tre före detta Banverkschefer har stått åtalade som ansvariga för de stora inläckagen och de sinande brunnarna. Men tidigare har både tingsrätten i Ängelholm och hovrätten i Malmö friat dem.

Båda domstolarna gick nämligen på Banverkets linje att det var själva tunnelbygget, tunneldrivningen, som inverkade på grundvattnet i Hallandsåsen och inte att vattnet rann ut ur tunnlarna. Eftersom det var självfall i tunnlarna behövde vattnet nämligen inte ledas bort och därför hävdade Banverket, behövdes det inget tillstånd.

Tingsrätten får tillbaka målet 
Men Högsta domstolen håller alltså inte med Banverket på den här punkten utan ger både tingsrätt och hovrätt bakläxa. Nu skickas hela målet tillbaka till tingsrätten för ny behandling.

– Vad vi kan se för de berörda personerna betyder det förmodligen en fortsatt jobbig ovisshet, men så vitt vii nu kan se betyder inte HD:s utlåtande någonting direkt för det här projektet eller för andra projekt, säger Banverkets pressansvarige Olle Nilsson.

Bosse Johansson, SR Kristianstad
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".