Hushåll kan få vänta på ström och telefon efter stormen

1:09 min

Tiotusentals hushåll är utan ström efter nattens kraftiga storm i norra Sverige. I Västerbottens och Jämtlands län är omkring 30 000 hushåll strömlösa och det är svårt att säga när den kommer tillbaka.

– Jag önskar att jag hade kunnat ge ett besked om när var och en ska få tillbaka sin ström. Nu håller vi på att skaffa oss en överblick. Klart är att vi har ett stort antal fel utspridda över ett stort område, säger Jakob Holmström, som är kommunikationschef för Eon Elnät.

Det är träd som har fällts av stormen och lagt sig över ledningarna. På sina håll har det lett till att även stolparna brutits och det gör att det tar längre tid innan strömmen kommer tillbaka.

Men Jakob Holmström tror ändå att de som inte får strömmen i dag ska få det i morgon. Extrapersonal har skickats till Västerbotten och Jämtland från resten av landet.

Vattenfall gör samma bedömning om när strömmen ska komma tillbaka.

– Det har blåst så mycket i natt att vi inte kunnat gå ut och inspektera utan att riskera liv och hälsa för montörerna. Men det har börjat mojna och vi har helikoptrar uppe nu, säger Mikael Petrovic Wågmark, som är presschef för Vattenfall i Sverige.

På vilket sätt använder ni helikoptrar för att få tillbaka strömmen?

– En del av helikoptrarna inspekterar och en del kapar trädtoppar.

Strömavbrottet har också lett till att många i Västerbotten och Jämtland saknar telefon och det går inte att säga nu när det går att ringa igen.

– Pratar vi fast telefoni är det knappt 10 000 kunder som inte kan ringa just nu. Sedan är det en hel del på det mobila nätet också, jag kan inte säga exakt hur många men flera master är strömlösa, säger Anders Gustavsson som är driftledare på Telia.

Vad beror det på att telefonerna inte fungerar?

– Vi har batteribackup på stationerna  men nu har batterierna börjat att ta slut efter natten. Vi försöker lösa det provisoriskt med dieselelverk eller permanent genom att kraftleverantörerna löser problemet, säger Anders Gustavsson på Telia.

Många kan inte heller ringa med mobiltelefon eftersom flera mobilmaster är strömlösa.