Kvinnor ställs mot varandra i valet i Chile

1:43 min

Vallokalerna har nu öppnat i Chile, som väljer ny president i dag.

Vänsterpolitikern och expresidenten Michelle Bachelet leder stort i opinionsmätningarna, men frågan är om hon kan få mer än 50 procent i första valomgången, eller om det blir en andra valomgång. Hennes främsta utmanare är Evelyn Matthei, som var tidigt på plats när vallokalerna öppnade.

Evelyn Matthei höll en ganska kaotisk presskonferens efter att hon röstat, strax efter vallokalerna öppnat i Santiago.

– Jag hoppas och tror att vi lyckas gå till en andra valomgång, säger presidentkandidaten, som ställer upp för samma högerparti som sittande president Sebastian Piñera.

– Det är alla chilenares ansvar att rösta, säger Matthei.

Och möjligheten för Evelyn Matthei att gå vidare till en andra valomgång ökar ju fler chilenare som röstar i dag. Det finns nio presidentkandidater, fler än någonsin tidigare, och Matthei är den enda som ställer upp från ett högerparti.

Hennes främsta motkandidat är expresidenten och vänsterpolitikern Michelle Bachelet, som enligt alla opinionsundersökningar kommer vinna valet. Om hon får över 50 procent redan i dagens val så har Chile fått en ny president. Annars blir det en andra valomgång i december.

– Jag är lugn och nöjd med att ha utövat min medborgerliga rättighet, säger Michelle Bachelet som röstade en stund efter Evelyn Matthei i Santiago.

De två kandidaterna var lekkamrater som barn, och är båda döttrar till generaler i den chilenska militären. Men efter militärkuppen 1973 valde deras pappor olika sidor. Bachelets far var lojal med den störtade presidenten Salvador Allende och torterades senare till döds. Evelyn Mattheis pappa stödde general Pinochet och hade en lång militär karriär under diktatorns tid vid makten.

Men ingen av kandidaterna har velat prata om historien hittills i valkampanjen. Frågan är vad som händer ifall det blir en andra valomgång. Då ställs antagligen kvinnorna mot varandra den 15 december.