Hjälp distribueras av kyrkan och filippinier

2:22 min

I Filippinerna organiseras nu hjälparbetet allt bättre. Den internationella hjälpen fastnar inte längre på flygplatsen i lika stor omfattning som tidigare. Men mycket av hjälparbetet i de tyfondrabbadeområdena bedrivs inte av internationella organisationer, och är inte beroende av influget bistånd.

Några arbetare håller på att reparera den tyfonskadade kyrkan här i byn Balangiga. Nästan hela taket blåste av, och arbetarna är i färd med att avlägsna de kvarvarande, förvridna resterna av plåttaket.

Men reparationer är inte det enda som pågår i den här kyrkan. Här packas även plastpåsar fulla med förnödenheter.

– Ris, konserver, kakor, vissa av dem har stearinljus och tvål i sig. Basala förnödenheter helt enkelt, som folk behöver för att klara sig, säger 19-åriga universitetsstudenten Glenda Alas.

Plastpåsarna är fyllda med förnödenheter som räcker till en familj i två dagar, säger hon, medan en stor bit av plåttaket plötsligt ramlar ned på golvet en bit bort.

Varje dag packar personerna här i kyrkan cirka tusen plastpåsar, som sedan hämtas av invånarna i de kringliggande byarna. Alla de cirka tjugo personer som brukar vara här och packa är, precis som Glenda, volontärer från området. Men det är inte bara arbetskraften som är inhemsk.

– Alla förnödenheterna här kommer från kyrkans stift i Boronggan, tre till fem timmar bort med bil. De har samlat ihop det från de städer som inte påverkades av Yolanda, säger Glenda.

Yolanda är det filippinska namnet på tyfonen Haiyan.

Även om den internationella insatsen varit helt avgörande nu under början av räddningsarbetet, och kommer att fortsätta att vara mycket viktig framöver, så är det faktiskt så att den främsta hjälpen består av filippinier som frivilligt hjälper sina landsmän. 

Och den internationella hjälpen, den har lyst med sin frånvaro här i Balangiga.

Jag tror att det var nu i morse som det kom lite från USAID, men vi här har inte fått tag på det än, säger Glenda.