Strömlös natt för många i norr

1:31 min

Mer än 20 000 hushåll i Norrland kommer att vara strömlösa i natt, efter stormen som drog fram över Norrland i natt och i morse.

– Vi har 6 000 kunder som är utan ström uppe i de här tre länen. Vi hoppas kunna ge några strömmen åter i kväll, men jag är rädd att de flesta av de här 6 000 kommer att ha en strömlös natt, säger Mattias Hennius, presschef vid E.ON.

Flera skolor i norr kommer att tvingas hålla stängt under måndagen.

Stormlågtrycket Hilde har skapat problem i Norrlandslänen. Jämtland drabbades hårt, och framförallt den nordliga kommunen Strömsund.

– Altaner, mindre uthus, växthus, tegelpannor och allt möjligt har flugit runt, säger Irene Tängmark, säkerhetschef i Strömsunds kommun.

Vid sidan om de materiella skadorna var som mest 40 000 hushåll strömlösa under dagen. Elbolagen har haft ett par hundra personer ute och arbetat med röjningsarbete. Och man har under eftermiddagen och kvällen lyckats halvera antalet drabbade hushåll.

Men på många håll – framförallt i Västerbotten – har arbetet tyvärr gått långsamt, säger Catarina Hägglund, informationschef Skellefteå Kraft.

– Det är många träd som har fallit ner, och det är på många ställen. Det gör att det är resurskrävande och tar tid, säger hon.

När ovädret lämnade Sverige drog det österut och gjorde 200 000 finska hushåll strömlösa.