Ingen segrare i Chiles presidentval

2:15 min

I gårdagens presidentval i Chile lyckades ingen av kandidaterna få mer än hälften av rösterna. Det innebär att det blir en andra valomgång i mitten av december mellan expresidenten och vänsterpolitikern Michelle Bachelet och högerpartiets Evelyn Matthei - två kvinnor som delar en gemensam historia.

Michellet Bachelet och Evelyn Matthei var lekkamrater som barn. De bodde på samma gata på den stora militärbas i norra Chile där deras pappor arbetade - männen var generaler i flygvapnet och också nära vänner.

Tills militärkuppen 1973 fick generalerna att välja olika sidor. Michelle Bachelets pappa var lojal med den avsatte president Allende och han torterades till döds i källaren i flygvapnets militärakademi.

Evelyn Mattheis far stödde diktatorn Augusto Pinochet, och blev chef för just den militärakademi där hans forna vän dödades. Nu är det deras döttrar som kämpar om att få styra Chile.

Högerpartiets kandidat Evelyn Matthei fick bara en fjärdedel av rösterna, men talade i går kväll som en segrare.

– Under dom 30 dagar som är kvar till den andra valomgången ska vi visa på skillnaden mellan oss och vänstern - vi vill inte börja om på nytt och skriva om konstitutionen, vi tycker att Chile är ett stabilt land som ska fortsätta på den inslagna vägen, sa Evelyn Matthei.

Hennes huvudmotståndare, Michelle Bachelet, fick nästan dubbelt så många röster men lät ändå lite besviken igår kväll.

Många av hennes anhängare hade hoppats att hon skulle få mer än 50% av rösterna och därmed segra redan i första omgången. Men det var för svårt, sa Michelle Bachelet.

– Det var så många presidentkandidater som ställde upp, och det faktum att själva röstningsprocessen har gjorts om - det gjorde det för komplicerat att vinna redan ikväll, sa Bachelet.

Hon lovade att erövra presidentposten den 15 december. Frågan är om hennes barndomskamrat lyckas vinna över några av hennes väljare till dess.