Tornador kräver liv i USA

1:33 min

I USA har minst 5 människor omkommit och ett fyrtiotal är skadade efter att uppemot 70 tornador drabbat den amerikanska mellanvästern.

Det är hela serier av virvelstormar som drar över uppemot tio delstater sedan sent i går kväll svensk tid. Ovädret rör sig från mellanvästern österut.

Tromberna har dragit fram med vindstyrkor på över 300 kilometer i timmen, framför allt i delstaterna Illinois, Indiana och Ohio, men även så långt söderut som Kentucky och Tennesse.

Hårdast drabbad är hittills Illinois, med flest döda och skadade.

De materiella skadorna är enorma där tromberna hittills dragit fram - hela kvarter är fullständigt jämnade med marken, och det återstår bara småbitar av människors hem. Bilar och andra föremål har svepts i väg flera kilometer.

Det råder fortfarande kaos och oreda, och oron är stor att siffran över döda och skadade ska stiga när det ljusnar och omfattningen klarnar ytterligare.

Sammanlagt bor långt över hundra miljoner amerikaner i det mycket stora område som varnats för antingen tromber, svåra åskväder, hagel, regnstormar, eller alltihop på en gång.

Under morgonen ska de värsta vindstyrkorna försvagas, men ovädersvarningarna kvarstår längre österut, bland annat för delstaterna Pennsylvania och New York.   

Att USA drabbas av så här svåra tornado-oväder vid den här tiden på året är mycket ovanligt.

Illinois har inte haft en så här tuff tornado i november månad sen slutet på 1800-talet.