Berömmer stora företag för etiskt arbete

2:04 min

Folksam har gjort en ny ranking av börsbolagens  arbete med etiska riktlinjer. Exempelvis får två av börsens största bolag, Ericsson och HM, bäst betyg.

Försäkringsbolaget Folksam har granskat hur samtliga börsbolag redovisar sitt samhällsansvar.

Resultatet är en jämförelse mellan bolagen om hur de jobbar kring frågor som till exempel miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, öppenhet och korruption.

En förklaring till bedömningen av HM är företagets snabba reaktionsförmåga.

– När det väl hettar till, när det kommer skandaler kring bomull, ull, gåsfjädrar eller vad det än är, då är man väldigt snabb på att ta tag i problemet, rapportera tillbaka till aktieägarna och också verifiera att man har gjort det man säger att man ska göra, säger Carina Lundberg Markow på Folksam.

Rankingen är uppdelad i två klasser - miljö och mänskliga rättigheter. Granskningen ska ge en konkret bild till sparare och investerare.

– Däremot är det ingen sanning eller garanti för vad som kommer att hända i framtiden. Utan allting beror på de människor som arbetar i företagen och som styr företagen, säger Carina Lundberg Markow.

Telekombolaget Ericsson får högsta betyg för sitt arbete för mänskliga rättigheter och klädkedjan HM hamnar tvåa på listan.

HM är börsens största bolag och har flera gånger kritiserats för att utnyttja lågavlönade textilarbetare. Men Carina Lundberg Markow anser att utmaningarna för klädindustrin är ovanligt tuffa.

– Vi vill köpa billiga kläder men vill också att de ska vara tillverkade under humana former. Och i det här läget är Hennes & Mauritz faktiskt världsledande. 

Biltillverkaren Volvo vinner miljöklassen och Ericsson får högsta sammanlagda betyg. Generellt sett får verkstadsindustrin väl godkänt. Däremot efterlyser Carina Lundberg Markow en skärpning hos finansbranschen.

– Framför allt hos investmentbolagen. Jag tycker man kräva mer av till exempel Industrivärden och Öresund och att de sätter ned foten och säger vilka riktlinjer man har för företag man investerar i.