Svensk major: Fortsatt stort hjälpbehov i Filippinerna

1:42 min

En dryg vecka efter tyfonen på Filippinerna, är situationen fortfarande akut och det är många som ännu inte har nåtts av nödhjälpen.

– Jag tror inte att de flesta har fått hjälp, det är fortfarande massor av folk som behöver evakueras, vilket är ganska ovanligt, eftersom det gått nio dagar sedan katastrofen, säger Johan Edlund, major från svenska försvaret, på telefon från staden Cebu, där han organiserar hjälpsändningar ut till de drabbade områdena med ett svenskt herculesplan.

Från fungerande kontor och flygplatsen i staden Cebu, 25 minuters flygtid från Tacloban, samordnas hjälparbetet. Det svenska herculesplanet går i skytteltrafik, alltid fullastat, berättar Johan Edlund.

Samtidigt som saker och materiel strömmar in till flygplatsen i Cebu är situationen i de svårtillgängliga områdena akut. FN uppskattar att två och en halv miljon människor behöver nödhjälp i form av mat, och att fyra miljoner människor lämnat sina hem.

Behovet av transporter är gigantiskt, säger Johan Edlund. Att prioritera vilken last som måste ut och att få ihop det med vilka plan som finns tillgängliga är svårt, inte minst med tanke på hur det ser ut på flygplatsen i Tacloban.