Tvångsarbete inför Fotbolls-VM i Qatar

2:18 min

Förhållandena för de utländska arbetare som bygger upp infrastrukturen i Qatar inför Fotbolls-VM 2022 är urusla. De påminner mest om slavarbete, enligt en rapport från Amnesty International.

– Arbetsgivare tar ofta deras pass och andra handlingar, vilket gör att de är helt livegna. Vi talar om tvångsarbete, andra talar om slavarbete, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren, och tilläger att många inte får ut någon lön alls.

Amnesty Internationals rapport är en dyster läsning. I Qatar, liksom i många andra arabländer, utgör den utländska arbetskraften en majoritet på arbetsmarknaden. Men det är en majoritet som lever under mycket svåra förhållanden. De har ofta med usla bostäder, långa arbetsdagar i tepmeraturer på över 40 grader, där arbetslyckor är vanliga och anställningsförhållandena osäkra.

I Qatar som upplevt en byggboom de senaste åren finns nästan 1,4 miljoner utländska arbetare. Det är 94 procent av den samlade arbetskraften.

Inför fotbolls-VM 2022 ska landet göra ytterligare stora satsningar på arenor, hotell och vägar.

Det är uppmärksamheten inför just fotbolls-VM som Amnesty nu vill utnyttja för att få Qatar att förbättra villkoren för den utländska arbetskraften, säger Elisabeth Löfgren.

– Det här är ett ypperligt tillfälle för Qatar att kunna förbättra situationen. Det är ju så att de här arbetarna vill gärna arbeta, men det är sättet det sker på som kan förbättras. Också omvärlden måste ta ansvar - dels de stora internationella företagen som har underleverantörer i Qatar, dels regeringar i de länderna som kan trycka på. Sedan har också Fifa  ett väldigt stort ansvar - när man ger ett sådant här värdskap till ett land,  måste man också förstå att det får inte ske på det här sättet som det gör.

Qatar har ingen ambassad i Sverige, och på ambassaden i London avböjde man att svara på frågor om rapporten, när Ekot ringde. Men Amnesty tycker sig ändå ha fått en försiktigt positiv respons på rapporten.

– I början sa de att det här är ingenting som stämmer, och att vi gör väldigt mycket. Sedan har de ändå varit mer och mer villiga att diskutera, och vi vet också att efter det att rapporten släpptes så kom det ett uttalande från regeringen som sa att man skulle anställa 14 inspektörer som skulle inspektera arbetsplatser, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.