Finsk polischef misstänkt för mutbrott

1:11 min

I Finland har en av landets högsta polischefer häktats misstänkt för att ha tagit emot mutor i samband med inköp av övervakningsutrustning. Också hans fru misstänks vara inblandad.

Den finländske polischefen misstänks för att ha tagit emot mutor för att köpa in ett särskilt övervakningssystem till mobiltelefoner till sin del av polisens verksamhet. Säljare var ett finländskt företag där en tidigare poliskollega nu är vd - också han är häktad tillsammans med ytterligare en direktör i bolaget.

Polischefen häktades i fredags, misstänkt för grovt tagande av muta, men också för medhjälp till grovt bedrägeri samt grovt missbruk av tjänsteställning. Och idag stod det också klart att polischefens hustru har häktats misstänkt för penningtvätt.

Redan förut har polischefen varit i blåsväder för sina kontroversiella arbetsmetoder där gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt kan ha överskridits, bland annat i kontakten med informatörer och prostituerade. Det senare utreds just nu och det var i samband med den utredningen som mutmisstankarna kom fram.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat har bolaget som ska ha givit mutorna kopplingar till organiserad brottslighet och den kriminella gruppen United Brotherhood.