Filippinerna: Stor oro för barnen

2:02 min

I Filippinerna säger FN att man fruktar att människor på en del tyfondrabbade platser inte nåtts av förnödenheter ännu tio dagar efter katastrofen. Samtidigt är oron stor för hur barnen drabbas av katastrofen. Vår korrespondent träffade en flicka som förlorade båda sina föräldrar och nu måste ta ansvar för sina småsyskon.

– Det är svårt att nu ha ansvar för familjen, jag är bara 15 år gammal, säger Shylyny medan henens tre småsyskon leker omkring henne i ett härbärge.

Hon berättar hur hon såg sin pappa drunkna när han försökte rädda mamman. Båda sveptes bort. Deras hus här i Tacloban kollapsade efter ha träffats av vindar på över 300 kilometer i timmen och en flera meter hög vägg av vatten.

– Släktingar hade sagt åt oss att evakuera men min mamma lyssnade inte, säger Shylyny.

En av hennes bröder dog också men själv överlevde hon och de andra syskonen mirakulöst genom att klamra sig fast i en elledning i flera timmar medan hårda och vassa föremål flög genom luften.

Shylyny var duktig i skolan och hoppades bli revisor, nu vet hon inte vad som ska hända, hur hon ska försörja sig och sina syskon. Hon försöker komma i kontakt med släktingar i huvudstaden Manila.

På ett härbärge berättar personal för mig att många barn leker normalt under dagen, men att många är traumatiserade och gråter mycket på natten.

Rädda Barnens Lynette Lim säger att det finns en stor oro för barnen bland de miljontals tyfondrabbade, och viktigt nu är att så snabbt som möjligt försöka få igång skolorna.

Shylyny säger att hennes föräldrar alltid uppmanade henne att studera, och hon tänker följa deras önskan.

Enda minnessaken hon har av sina föräldrar är en ring hon fått av mamma.

Ibland vill Shylyny bara vara ensam.

– Men om jag är ensam tänker jag alltid på dem, säger hon.

Värst är nätterna.

– Jag kan inte sova, jag kan inte låta bli att tänka på vattnet som översvämmade allt.