"Även höglönejobb kan flyttas ut"

Striden om jobben på Saab i Trollhättan sätter fokus på frågan om vilka jobb som blir kvar i Sverige, och vilka som försvinner till länder där lönerna är mycket lägre. Det är inte längre bara de enklare fabriksjobben som är i riskzonen.

Nu börjar svenska företag anlita även högkvalificerad arbetskraft i billigare länder. Ett sådant företag är Haldex, som är en underleverantör till bilindustrin.

– Det är ju inte bara produktion i traditionell mening som kan läggas ut till lågkostnadsländer utan det gäller även mer kvalificerade arbeten. Exempelvis jobbar man mycket i Indien med att sälja ingenjörs- och it-tjänster, säger Claes Warnander, vd för Haldex.

Många högskoleingenjörer utbildas i Indien
Varje år utexamineras hela två miljoner högskoleingenjörer i Indien. Många av dem drömmer om ett jobb på ett internationellt företag. Göran Trogen, som är förbundsdirektör på it-företagens arbetsgivarorganisation Almega, är just tillbaka efter en studieresa i Indien.

– Vi kunde ju konstatera på ort och ställe att man redan har kommit en god bit på väg när det gäller mer kvalificerade jobb som systemintegrering.

– Många vill jämföra detta med industriomlokaliseringen som ju går ganska långsamt, men här är det fråga om it-tjänster som beslutas snabbt och som kan omlokaliseras mycket snabbt med de digitala kommunikationsmöjligheter som finns, säger Göran Trogen.

Olika verklighetsbilder
Men som vanligt har arbetsmarknadens parter helt olika verklighetsbilder. För medan Göran Trogen klagar på att många inte förstår hur konkurrenskraftigt till exempel Indien är när det gäller jobb som kräver högskoleutbildning, verkar ingen på Civilingenjörernas fackförbund hetsa upp sig så värst mycket över hotet från låglöneländerna.

Göran Trogen bedömer att så många som 20 000 arbetstillfällen bara inom it-området, kommer att gå till Indien på fem års sikt. Av dessa är ungefär 20 procent högkvalificerade jobb.

”Höj lönerna i Sverige”
Men Ulf Bengtsson, ordförande på Civilingenjörernas fackförbund, tycker att Göran Trogen överdriver. Det bästa sättet att rädda jobben från utflyttning till låglöneländer är att höja lönerna i Sverige, anser han.

– Det nästan största hotet är att det är alldeles för billigt att ha ingenjörer i Sverige. Det gör ju att det är svårt att motivera folk att utbilda sig till ingenjörer och det i sin tur förstärker utflyttningen eftersom man inte får kvalificerad arbetskraft i Sverige, säger Ulf Bengtsson.

Linda Vikström, Ekonomiekot
linda.vikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".