Så kan toaletter förbättra världen

Sjungande toaletter och människor som klär ut sig till dass – många roas i dag av Världstoalettdagen som för första gången är officiell FN-dag. Den allvarliga sidan av saken är att toalettbristen för 2,5 miljarder människor världen över kostar både liv och pengar. Men möjligheter att vända trenden saknas inte.

”Det är dags att tacka din toalett… jag är en livräddare”, sjunger en bortglömd toalett i ett videoklipp som sprids över internet som en del av kampanjen för Världstoalettdagen. En snabb titt på fakta ger toalettstolen rätt.

Dåliga sanitära förhållanden i världen bidrar till att nära 2 000 barn dör varje dag till följd av diarrésjukdomar, enligt FN. Varje dag tvingas 1,1 miljarder människor uträtta sina behov ute i det fria.

I juli beslutade FN:s generalförsamling därför att sätta ytterligare ljus på problemet genom att göra Världstoalettdagen den 19 november till officiell FN-dag.

– Om vi påskyndar arbetet med sanitet skyndar vi också på arbetet med praktiskt taget alla FN:s milleniemål, säger Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare.

Här i Sverige är det nog få som till vardags hyllar toaletten som livräddare, i stället spolar vi ned 7 000 ton skräp i avloppet årligen. Det är allt från giraffer och löständer, rapporterar P4 Blekinge, eller mobiltelefoner och strumpor som proppar igen avloppet, noterar P4 Gävleborg.

Andra tar det hela på större allvar.

Ta exempelvis ”Mr Toilet”, en titel som entreprenören Jack Sim i Singapore bär stolt. Han grundade World Toilet Organization och har sedan 2001 ordnat globala möten om toalettens betydelse, skriver Malaysian Digest.

”Avföring är som eld. Om man hanterar eld rätt kan det värma din mat, om man gör fel kan det bränna ned ditt hus. Och om man hanterar avföring rätt kan det bli gödsel, annars kan det döda dig”, som Jack Sim uttrycker det.

Att satsa pengar på toaletter räddar inte bara liv, utan handlar förstås också om en ekonomisk fråga. Ju bättre sanitära förhållanden, desto fler som är friska nog att arbeta.

Det finns också väldigt konkreta vinster av avföring – utöver gödsel.

Brittiska forskare har hittat sätt att omvandla urin till elektricitet. Nu ska forskarlaget försöka ta fram en smart toalettstol, som med ett usb-uttag skulle kunna ladda exempelvis en mobiltelefon under natten.

Även i Indien pågår arbete med att utveckla framtidens toalett, där målet är att utan rinnande vatten och avlopp utvinna energi och vatten ur avföring.

I dag saknar varannan indier tillgång till toalett i hemmet. 626 miljoner indier beräknas uträtta sina behov utomhus.

Effekterna är inte bara hälsomässiga utan påverkar återigen ekonomiska aspekter, liksom säkerheten för framför allt kvinnor som riskerar trakasserier eller övergrepp till följd av avsaknaden på toaletter.

– Nära 60 procent av de människor i världen som uträttar sina behov i det fria finns i Indien. Vi borde skämmas över detta, sa Jairam Ramesh, indisk landsbygdsminister, tidigare i höst.

För oss som tar toaletten för given kanske därför Världstoalettdagen kan bidra till lite eftertanke. Eller som den sjungande toalettstolen uttrycker det:

”Om jag inte var där längre, du kan bara föreställa dig. Katastrof.”