Självslocknande cigaretter kan rädda liv

Inom ett par år kan det bli krav på att cigaretter ska slockna av sig själva om de till exempel tappas i en säng. Räddningsverket driver frågan inom EU, och hoppas att nya regler ska rädda många människoliv.

Kvarglömda och frånsomnade cigaretter är en av de vanligare orsakerna till brand, inte minst i sängen, och ofta med dödlig utgång.

– Rökning är ett av de största problem vi har, säger Kenneth Möller, brandutredare i Stockholm. Sängrökare kanske är en viss typ av människor som kan ha problem med droger och sprit och glömmer bort cigaretten på natten eller är omtöcknade av andra orsaker.

Mellan 10 ocxh 20 kan räddas
Nu vill Räddningsverket ha det som i delar av USA, där cigaretter måste snabbslockna om man till exempel tappar dem.

Mellan tio och tjugo personer skulle kunna räddas varje år tror myndigheten. Mette Lindahl-Olsson som är enhetschef säger att detta är det mest effektiva sättet att undvika brandoffer efter brandvarnare.

Nu argumenterar Räddningsverket för nya regler i EU, där man helst vill ha ett klartecken.

– Vi vill inte att det ska bli ett handelshinder och därför öppnar vi upp vägarna nu och det har visats stort intresse från andra länder, säger Mette Lindahl-Olsson på Räddningsverket.

Vad hindrar att det blir ett krav?

– Det tar tid att komma överens om vilka riktlinjer som ska gälla. Egentligen ser vi inte några hinder för att det skulle kunna bli ett krav. Det är tid och samarbete som behövs.

Oavsett vad andra europeiska länder säger tror Mette Lindahl-Olsson på Räddningsverket att nya regler kan införas i Sverige om ett par år.

– Intresset för att öka säkerheten och hälsan är jättestort inom hela Europa.

Men det kan bli så att Sverige inför det utan att alla EU-länder gör det?

– Så kan det bli.

Och detta välkomnas av brandutredaren i Stockholm, Kenneth Möller.

– Det är ett alldeles utmärkt förslag. Slocknar cigarretten efter ett par millimeters brinntid då hinner den inte antända sängkläderna.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".