FP-kritik mot Björklund efter uttalande om riskkapital

1:58 min

Folkpartiledaren Jan Björklund kritiseras nu internt efter ett uttalande som utesluter riskkapitalbolag som ägare inom vård, skola, omsorg.

Bland andra Mathias Sundin, folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping, menar att partiledaren övertolkar partiets hållning i frågan, och menar tvärtom att Folkpartiet inte alls utesluter riskkapitalbolag som ägare.

– Vi är väldigt många som tolkar det på det sättet, så det blev en del irritation när Jan Björklund lät precis likadan i retoriken efter att vi hade ändrat formuleringen.

Det var på Folkpartiets stämma, Landsmötet, som den nya formuleringen om ägande beslutades. Det handlar om den heta frågan om riskkapitalbolag som ägare inom vård, skola och omsorg.

I sista stund hade Folkpartiets ledning kastat in att ägandet inom välfärdssektorn måste vara långsiktigt.

En formulering som många på Landsmötet tyckte var för hård. Kompromissen blev därför: "ägarna tar ett långsiktigt ägaransvar".

Direkt efter beslutet på Landsmötet i lördags gjorde Jan Björklund ett uttalande i Ekot.

– Om våra förslag genomförs som kommer riskkapitalbolag inte längre finnas kvar som ägare inom de här välfärdssektorerna. Riskkapitalbolagen är för kortsiktiga i sitt ägande. De är inte intresserade av långsiktigt ägande, säger Jan Björklund.

Men folkpartisten Mathias Sundins tolkning av vad Folkpartiet egentligen beslutat är att den nya formuleringen inte alls utesluter riskkapitalbolag som ägare inom välfärdssektorn.

– Jag skulle vilja säga att vi har fattat ett beslut om att kortsiktiga och oseriösa företag inget har att göra inom välfärden, men att vi inte ska jaga vissa bolagsformer utifrån vad som händer i opinionen.

André Frisk, Liberala ungdomsförbundet, tillhör också dem som tycker att partiledaren övertolkar det Folkpartiet beslutat ska vara partiets linje.

– Att vi säger nej till en viss bolagsform när vi faktiskt inte gör det, säger han.

Men Jan Björklund, har trots den interna kritiken återupprepat sin tolkning av vad skrivningen "ägarna tar ett långsiktigt ägaransvar" betyder.

--  De kortsiktiga riskkapitalbolagen ska bort från den här branschen, säger Jan Björklund.