Granskande nämnd: Försvårar kontrollen av Säpo

2:10 min

Den tillsynsmyndighet som ska sköta kontrollen av Säpos och den övriga polisens direkttillgång till operatörers trafikuppgifter kommer inte att kunna granska allt, konstaterar Säkerhets och integritetsskyddsnämnden.

Det blir svårt för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, att säkerställa att Säpos nya automatiserade system inte missbrukas, enligt avdelningschefen.

– Vi kommer inte att kunna titta på varje sådant ärende i detalj, utan vi får titta på ett urval, säger Catharina Sitte Durling, tillförordnad avdelningschef på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN.

I morse kunde Ekot berätta om företaget Maintrac som just nu håller på att trimma in det automatiska system som Säpo och andra delar av polisen vill använda för att smidigare komma åt det medborgarna gör på nätet och i telefon.

Hos företaget lagras trafikdata från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll som är kopplade till sina stadsnät ute i landet. Utöver det sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag som sparar omfattande uppgifter om svenskars mejltrafik och telefonsamtal.

Det handlar inte om innehåll i sms eller mejl, utan så kallad metadata - exempelvis vilket nummer man ringt upp och när, vem man skickat mejl till och var man befunnit sig, bland annat.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Enligt Tele 2:s chefsjurist, Stefan Backman, är systemet integritetskränkande. Telebolaget har därför beslutat att inte låta några myndigheter själva gå in per automatik och hämta trafikfata från deras datasystem.

Men Kurt Alavaara på Säpo håller inte alls med och hävdar att flera kontrollfunktioner är inbyggda i systemet. Han nämner bland annat Säkerhets och integritetsskyddsnämnen, SIN.

Men Catharina Sitte Durling, tillförning avdelningschef på den myndigheten, säger att en del av kontrollen är att helt enkelt lita på att de brottsbekämpande myndigheterna gör rätt.

– Vi måste utgå från att polismyndigheterna följer lagen, i det här fallet. Vi granskar deras beslutsunderlag och tittar på vad de lagt till grund för sitt beslut. Vi kan, så att säga, inte titta på det de inte berättar för oss, säger Catharina Sitte Durling.