Ask om Säpo: Ingen lagändring aktuell

2:21 min

Efter Ekots avslöjande om att Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik, säger Justitieministern Beatrice Ask att befintlig lagstiftning fungerar bra.

I morse kunde Ekot berätta om företaget Maintrac som just nu håller på att trimma in det automatiska system som Säpo och andra delar av polisen vill använda för att smidigare komma åt det medborgarna gör på nätet och i telefon.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Enligt Tele 2:s chefsjurist, Stefan Backman, är systemet integritetskränkande. Telebolaget har därför beslutat att inte låta några myndigheter själva gå in per automatik och hämta trafikfata från deras datasystem.

Men justitieminister Beatrice Ask tycker att lagstiftningen kring det här fungerar bra.

– Reglerna och vilka uppgifter och vem som får begära dem finns i lagstiftningen, och där är inga förändringar aktuella.

– Nu finns det ju en tröghet i dag som gör att man inte kan söka lite fritt. Finns det inte en fara där att polisen kommer att söka och ta reda på material som de kanske inte har rätt att ta del av?

– Den praktiska hanteringen vill jag inte ha synpunkter på. Hittills har reglerna fungerat väl och det tycker jag är det viktiga, säger Beatrice Ask.